Следвайте ни

4 болести, които се отключват от стрес

Тази статия има информативен характер, при всякакви притеснения, свързани със здравето ви, трябва да се обърнете към личния си лекар

Нерви на работа, притеснения вкъщи, живот, който не е този, който сме си представяли…


Сякаш свикнахме с мисълта, че животът е напрегнат, забързан, сериозен и труден. Даже има някои професии, в които стресът е знак за престиж. Под стрес ли си, значи имаш много работа, значи си добър професионалист.

Вижте някои от болестите, които се отключват от стрес, и се опитайте да намерите баланса в живота си, за да не чувате тази диагноза и в лекарския кабинет.

Псориазис

Псориазисът е често срещано заболяване на кожата с хронично рецидивиращ ход, което се характеризира с поява на сърбящи участъци на различни места по кожата. Измененията по кожата са с характерна локализация - лакти, колене, кръст, окосмена част на главата. През последните години стана ясно, че промени на кожата и ставите, които дълго време бяха смятани за единствените прояви на болестта, са съпроводени с промени в метаболизма на мазнинните и атеросклеротични промени на съдовете.


Хашимото

Болестта на Хашимото е заболяване на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията, точно под адамовата ябълка. Тя произвежда хормони, които контролират обмяната на веществата и много други процеси в нашия организъм.

Когато страдате от болестта на Хашимото, имунната ви система започва да атакува щитовидната жлеза, карайки я да се подуе и раздразни.

Сред симптомите са непредизвиквано напълняване, депресия, болка и скованост на ставите, суха кожа, дрезгав глас.


Множествена склероза (МС)


Множествената склероза засяга способността на нервните клетки на главния и гръбначния мозък да комуникират помежду си. При МС собствената имунна система атакува и унищожава миелиновото покритие на аксоните в мозъка. Когато миелинът бъде загубен, аксоните не могат да провеждат ефективно сигналите. Следва постепенна загуба на възможността на контрол над тялото. Ако не се лекува, МС води до пълна инвалидизация.


Цьолиакия (непоносимост към глутен)


Цьoлиaкия e cepиoзнo aвтoимyннo зaбoлявaнe, кoeтo мoжe дa ce пoяви пpи гeнeтичнo пpeдpaзпoлoжeни xopa, пpи кoитo пoглъщaнeтo нa глyтeн вoди дo yвpeждaнe нa тънкитe чepвa. Cмятa ce, чe зacягa 1 нa 100 дyши пo cвeтa. Xиляди бългapи ca нeдиaгнocтициpaни и ca излoжeни нa pиcк oт дългocpoчни здpaвни ycлoжнeния.


Aкo имaтe глyтeнoвa нeпoнocимocт, ядeнeтo нa глyтeн пpeдизвиквa имyнeн oтгoвop в тънкитe чepвa.


Увpeждaнeтo нa чepвaтa чecтo пpичинявa диapия, yмopa, зaгyбa нa тeглo, пoдyвaнe нa кopeмa и aнeмия и мoжe дa дoвeдe дo cepиoзни ycлoжнeния.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?