Следвайте ни

3 симптома, че може да сте пипнали диабет

viber icon

Диабетът е коварно заболяване, което протича с едва забележими симптоми за дълъг период от време. Някои от тях са свързани с устната кухина и е важно да им обърнем внимание. Състоянието на венците и зъбите може да бъде маркер за нивата на кръвната захар, пише fakti.bg.

Обикновено пациентите разбират за заболяването си, когато неговите деструктивни последици станат прекалено сериозни, понякога дори и животозастрашаващи. Това обикновено се случва, когато нивата на кръвната захар станат опасно високи и постоянно поддържат тези стойности.

Един от начините за своевременно диагностициране на диабет тип 2 е посещението на зъболекар, независимо дали имате специфичен проблем. Според експертите високото ниво на кръвната захар, характерно за диабета, може да допринесе значително за отрицателни промени в състоянието на устната кухина, свързани със заболявания на зъбите и венците.

Заболявания на венците

Превишението на кръвната захар отключва заболявания на венците, водещи до загуба на зъби. Здравите венци са розови и твърди. Когато високата кръвна захар нанесе поражения върху тях, могат да се забележат следните признаци.

 

1. Зачервени и подути венци

При висока кръвна захар кървенето от венците се увеличава след измиване и почистване на зъбите с конец.

 

2. Пародонтоза

Експертите посочват, че нелекуваният гингивит може да доведе до пародонтоза, което води до появата на следните 3 симптома:

лош дъх

неприятен вкус

разклащане на зъбите

 

3. Абсцеси на венците

Високите нива на кръвна захар предразполагат към развитието на абсцеси на венците.
Ако подозирате, че имате заболяване на венците, определено трябва да посетите възможно по-скоро зъболекаря си.

Експертите също така напомнят за необходимостта от поддържане на правилна хигиена на устната кухина. Задължително използвайте паста за зъби, съдържаща флуорид.

Важно: Тази статия е с информативен характер и предоставената в нея информация не замества консултацията с лекар.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?