Следвайте ни

3 храни, които да изключите от менюто си през лятото

През лятото тялото  ни се мъчи да се справи с изтощителните жеги и високата влажност в топлото лято, трябва да използваме всяка възможна защита, за да охладим максимално организма си и да не му позволяваме да се претовари. И тъй като храната оказва голямо влияние върху биологичните процеси, е добре да знаете какво не бива да консумираме.

Пикантните храни

Всички обичаме свежото усещане от капсаицина - химическия компонент в подправките, който дава онова неповторимо пикантно усещане. Той обаче трябва да бъде избягван на всяка цена, когато жегата навън е твърде голяма. Проучвания показват, че капсаицинът предизвиква краткосрочно повишаване на телесната температура и макар това да не трае дълго, когато градусите са над 30, дискомфортът е напълно осезаем. Обичаме те, табаско, но сега нито му е времето, нито мястото.

Диуретичните храни


Когато слънцето пече, водата е най-добрият ни приятел. Ето защо целта ви трябва да е да поемате колкото се може повече и да губите колкото се може по-малко - потенето и без това дехидратира организма и го лишава от ценни соли. Ето защо е важно да избягваме диуретичните храни - онези, които карат тялото да отделя отпадъци (и течности). На първо място сред тях са кафето, черният чай, колата и други напитки, съдържащи кофеин. Някои твърди храни имат същия ефект върху тялото - мангото, копърът, артишокът и аспержите например. Големите количества от тях ще ви дехидратират и ще ви накарат да се чувствате отпаднали и уморени.

Храните, богати на белтъчини

Странно, нали? Сочните пържоли и наденички са любимо лятно меню за скара на открито. Но не само че е неприятно да се пържиш край барбекюто в тези жеги, а и високата концентрация на белтъчините, съдържащи се в месото, е твърде тежка за организма. Просто те се храносмилат твърде трудно и отнемат твърде много енергия на и без това изтощения ни от топлото организъм. Всъщност използваме между 50 и 100 процента повече енергия, за да смелим белтъчините, в сравнение с въглехидратите. Когато тялото произвежда ензими, за да разгради белтъчините, то освобождава топлина - този процес се нарича термогенеза. А последното, което искате, е да ви е още по-топло в часовете, в които храносмилате, нали?

Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?