Следвайте ни

3 груби грешки, които допускаме, когато се събудим нощем

viber icon

Един от проблемите, с които хората се сблъскват, е нарушаването на съня, пише zdrave.to. Една от най-честите ситуации, в които можете да попаднете, е внезапното събуждане през нощта. 

Немското издание на Focus съобщава, че в такива моменти на пробуждане много хора правят груби грешки, които нарушават спокойствието им и ги разсънват. 
 Включвате лампата

Експертите съветват да не включвате светлината в стаята, дори и да сте се събудили, за да стигнете до тоалетната. Работата е там, че ярка светлина ще забави отделянето на хормона на съня - мелатонин. В крайни случаи лекарите препоръчват да се използват по-малко ярки източници на светлина.

Поглеждате часовника

Често хората, които се будят през нощта, първо поглеждат към часовника. В проучване на американската експерт по сън Дженифър Л. Мартин се посочва, че в този момент човек веднага започва да брои колко време остава преди да се събуди. Това само по себе си създава стрес, който възпрепятства пълното продължаване на съня.

Въртите се в леглото 

Ако не можете да заспите по никакъв начин след внезапно нощно събуждане, не бива да се въртите безкрайно от страна на страна в леглото, а по-правилното решение би било да превключите мозъка към друг тип дейност.

Сомнолозите препоръчват да разгледате някое списание, опитвайки се да разрешите малка кръстословица. В такъв момент обаче е важно да преодолеете изкушението да вземете смартфона си или да включите  лаптопа - синята светлина от джаджите значително ще намали производството на мелатонин и мозъкът ви ще помисли, че е време да се събудите и да останете будни.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?