Следвайте ни

26 души се ваксинираха за месец в Пловдивско, а вие?

Имунизационният календар посочва точно кога и какво трябва да направим

26 души от Пловдив и областта се имунизираха срещу СПИН, хепатит и морбили през месец април. Данните бяха изнесени от Регионалната здравна инспекция.  Това стана благодарение на активната кампания на служителите на РЗИ и личните лекари, които положиха сериозни усилия да убедят пациентите, че ваксините не създават проблеми, а в много случаи могат да им спасят живота.

От РЗИ припомниха, че съгласно актуалния Имунизационен календар у нас се провеждат задължителни профилактични имунизации и реимунизации на определена навършена възраст.

Имунизации

Всички новородени се имунизират с ваксина срещу туберкулоза /БЦЖ/ и срещу хепатит Б до изписването им от родилния дом.

От втори, трети и четвърти месец децата се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, както и срещу хепатит Б, ако ваксината срещу хепатит Б е в състава на многокомпонентна ваксина.

Ако хепатит Б ваксината не е в състава на многокомпонентна ваксина, втора доза се прилага от първия месец и трета доза от шестия месец. Между 7- и 10-месечна възраст на децата без белег от БЦЖ имунизацията в родилния дом се поставя БЦЖ ваксина след отрицателна туберкулинова проба.

 

От тринадесетия месец децата се имунизират с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит.

Реимунизации

От дванадесетия месец - реимунизация срещу пневмококови инфекции, но не по-рано от 6 месеца след прилагане на третия прием.

От шестнадесетия месец - реимунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции, но не по-рано от 12 месеца след прилагане на третия прием.

На 6 г. възраст - реимунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит.

На 7 г. възраст - реимунизация срещу туберкулоза на лицата с отрицателна туберкулинова проба.

На 11 г. възраст - реимунизация срещу туберкулоза на лицата с отрицателна туберкулинова проба.

На 12 г. възраст - реимунизация срещу морбили, рубеола и паротит и реимунизация срещу тетанус и дифтерия.

На 17 г. възраст - реимунизация срещу тетанус и дифтерия.

При навършване на 25 години, както и на всеки 10 години след това - реимунизация срещу тетанус и дифтерия.


При всички здравноосигурени лица с избран личен лекар задължителните имунизации и реимунизации се извършват от личния лекар след преглед в деня на ваксинирането и са безплатни за пациента.


За здравноосигурени лица, които не са упражнили правото си на избор на личен лекар, задължителните имунизации и реимунизации могат да бъдат извършени безплатно в имунизационния кабинет на всяка Регионална здравна инспекция на територията на областните градове.

 

Препоръчителни имунизации


Освен задължителните съществуват и т. нар. препоръчителни имунизации. Те се извършват по желание на пациента срещу заплащане. Прилагат се на пътуващи в региони, в които съществува повишен риск от заразяване с определени ваксинопредотвратими инфекции; в региони, ендемични за дадените заболявания; на  лица в неимунизационна възраст с придружаващи заболявания и повишен риск от заразяване, и др. 

 

Тук се включват ваксини срещу хепатит А, хепатит Б, грип, коремен тиф, бяс, жълта треска, ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) и с намалено антигенно съдържание на дифтерийната компонента, срещу морбили, паротит, рубеола, срещу менингококови, пневмококови, ротавирусни, хемофилус тип Б инфекции, инфекции с човешки папиломен вирус и др.

Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?