Следвайте ни

21 вида комари смучат кръвта на българите

Комарите по света са над 3500 вида, а в България се срещат 21 вида. Почти всички от тях се срещат в Пловдив и областта. Още през месец май пък бяха забелязани и тигрови комари. Първи бяха снимани в село Граф Игнатиево от фоторепортер на в. "Марица". Повечето от комарите са малки насекоми, смучещи кръв от човека, бозайниците и са далечни роднини с мухите.

В световен мащаб са едни от най-опасните неприятели на хората. Макар повечето от тях да са безвредни, някои видове пренасят и днес опасни заболявания, водещи до смърт на хора и животни. Други комари са полезни, рециклират водната площ и унищожават някои вредители. Различните видове комари са широко разпространени в света, изключения правят единствено полярните области и пустините.

Те могат да оцеляват в почти всякакви условия, температури и развиват устойчивост към все повече пестициди. Така комарите са станали перфектни малки биологични двигатели за летене, размножаване и смучене на кръв. Мястото на ухапването обаче може да бъде входна врата и на други видове инфекции, затова не трябва да се пренебрегва. Намажете мястото със спирт и не го разчесвайте. Потърсете лекарска помощ, съветват медиците.

Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?