2374
Следвайте ни

20 минути кална баня гони дузина болести

Кашата трябва да се нагрее до 38 градуса, вади токсините от тялото

viber icon

Да се омажеш с кал изглежда забавление за деца, но всъщност е рядко ефикасно лечение. Което може да помогне срещу поне дузина болести. Като се започне от коксартоза, дискова херния и артрит и се стигне до проблеми със стомашно-чревния тракт, черния дроб и жлъчните пътища, че даже и с либидото.  

Калната баня помага и на съвсем здрави хора, защото благодарение на нейното действие токсините излизат по-бързо и лесно от тялото.

Калолечението (пелоидотерапия ​- от гр. пелос - кал, тиня) е измислено още в дълбока древност и се прилагало от старите египтяни, римляни, гърци, индийци. За него се споменава още 1800 години пр.н.е. в прочутия папирус “Кахун”. Според документа хората по цялото поречеие на Нил са ползвали калта, за да церят ставните си болежки, а благодарение на нея жените успявали да поддържат кожата си гладка и еластична. 

В основата на лечебното й действие стоят три фактора - термичен, химичен и механичен, обясняват експертите. Благодарение на загряването на калта, която се нанася върху тялото, съдовете и капилярите се разширяват, температурата на организма се повишава, а обменните процеси се ускоряват. Чрез кожата, а оттам и дълбоко в клетките на цялото тяло 

навлизат различни полезни вещества и микроелементи 

- калций, йод, фосфор,калий, магнезий, сяра, желязо, което е химичният фактор. 

Механичното действие на калта пък се получава благодарение на нейната тежест върху тялото. Натискът й усилва разпространението на топлината и се засилва кръвообращението, обясняват опитни рехабилитатори.

У нас най-известна и използвана за лечение е лиманната кал от района на Поморие, богата на сяра и желязо. Популярни сред рехабилитаторите са още и торфената и минерално-изворна кал.

Все пак, преди да скочите в калната баня, е добре да се консултирате с лекар. Калолечението е строго противопоказно при възпаления или повишена температура. Терапията не бива да се прилага и при  инфекциозни заболявания, злокачествени тумори, както и след инфаркт на миокарда или мозъчен инсулт. Противопоказанията включват и тежки заболявания на белите дробове. Бременните също не бива да се подлагат на подобно лечение.

Най-популярните методи за калолечение са калните вани и апликациите. При първите лепкавата каша 

се разрежда с минерална или морска вода при температура около 38 градуса. 

Човек ляга във ваната, където престоява 15-20 минути. Процедурата се прави два дни, а на третия се почива.

Друг вариант е да се приложи апликация ​- калта се нагрява на водна баня до 36-40 градуса и след това с нея се намазва участъкът от тялото, който трябва да бъде третиран, след това пациентът се покрива с найлон и кърпа, за да се задържа топлината, и се оставя на спокойствие.

Процедурата обикновено трае около 20 минути, след това е препоръчително да се вземе душ, а после да се почива. При този метод топлинният фактор при апликациите действа по-силно, а водноразтворимите съставки на калта проникват в тялото по-слабо в сравнение с калните вани.

 Не е добре да се яде поне час-два преди и след процедурата, а алкохолът е забранен. Обикновено терапията се провежда два пъти годишно ​- в серия от 6 до 10 процедури. При по-сериозни заболявания и по преценка на лекарите е допустимо да се направят и до 15 процедури (в рамките на 15 дни). Може да се третира цялото тяло или различни части от него - крака, пояс, лице, врат.

При шипове и астма бягайте в сауната

Сауната е аптеката на бедняка, гласи стара финландска поговорка. Ползите от сухата и гореща баня наистина са много. При класическата сауна  температурата вътре е между 50 и 90 градуса, но влажността е ниска - между 15 - 30%.  В рамките на 10-15 минути, прекарани на пейките, човек губи между 0.5 и 1.5 литра течности. Препоръчва се, след като излезете от помещението, да облеете тялото си със студена вода. Рязката смяна в температурата не само възвръща тонуса на кръвоносните съдове, но и действа ободряващо и почиства самата кожа от изхвърлените токсини, пише clinica.bg.

Топлината в сауната увеличава честотата на сърдечната дейност  и предизвиква свиване на кръвоносните съдове, а кръвта се изтласква към периферията. Редовното ползване на сауна повишава имунитета и може да предотврати развитието на болестта при хора, които са в начален стадий на грипа или са с настинка. Заради горещия въздух в сауната, който повишава температурата на кожата с около 10 градуса, както и на тялото с около 3 градуса, вирусите и бактериите умират, а в същото време се произвеждат повече бели кръвни телца, което повишава имунната защита на организма.

Благодатен ефект има и при хора с проблеми, свързани с астма и хроничен бронхит. Причината е, че топлината разширява бронхите и дихателните пътища, при което въздухът може да „пътува“ по-свободно. 

Сауната не само ускорява процесите в тялото, но помага и за почистване на кожата. Тя е най-големият орган в човешкото тяло и съответно поема и най-много токсини. Затова, след като се подложи на силно нагряване, порите се отварят, а чрез потенето се чисти от мръсотията. Този процес действа добре при лека форма на акне или при наличието на черни точки по лицето. След сауната кожата става мека, чиста и добива ален цвят. За да се почисти по-добре и да се отстранят грубите участъци и мъртвите клетки, може да се ползва и четка.

Редовното посещение в сауната оказва благоприятен ефект при проблеми със ставите и шипове, защото подобрява работата на мускулите, обясняват опитни рехабилитатори. При повишаване на температурата се подобрява кръвообращението, а оттам се повлияват и естествените оздравителни процеси в организма. 

Топлината на сауната може да помогне на тялото да се освободи по-бързо от млечната киселина и токсините, които се отделят в организма по време на тренировки. Притокът на кръв се увеличава в цялото тяло, мускулите се отпускат, а човек се чувства освежен. Поради тази причина посещението в сауната често се препоръчва след фитнес и ски или след друго физическо натоварване. Много важно е хората, които влизат в горещата стая, да пият повече течности преди и след като излязат оттам. И то става дума най-вече за вода. Алкохолът е строго забранен. Не е добре да се втурвате и в сауната, ако сте си похапнали сериозно за обяд. Изчакайте поне 1 час, за да слегне храната. След като излезете, също не бързайте да сядате на масата  поне още толкова време. По-добре си вземете хладен душ и си починете. 

Комбинират масаж с ароматерапия

В последно време много предпочитан е масажът, комбиниран с ароматерапия. Тогава действието върху тялото се осъществява по две линии - на базата на натиска и масажирането, както и от страна на етеричните масла. При умора и стрес се препоръчва използването на комбинация от лавандула и мента, защото действа успокояващо на централната нервна система. Ментата носи усещане за свежест, а лавандулата има свойството да успокоява и дори успива. При ревматични болки се препоръчва масажът с евкалипт или розмарин, а за облекчаване на напрежението в гърба или врата може да помогне втриването на масло от босилек с кръгообразни движения. Колко често трябва да прибягвате до подобна терапия, зависи от състоянието на вашия организъм и целите, които искате да постигнете. Благодарение на масажа може да постигнете сериозна позитивна промяна при различни гръбначни изкривявания, като например плексит, както и при възстановяване след дискова херния или друга операция. В случай че имате проблеми с гърба, е добре да комбинирате масажа с подходящи упражнения, даже и у дома. Това ще повдигне тонуса и ще удължи действието на масажа. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?