Следвайте ни

2 л течности спасяват сърцето в жегите

viber icon

Пиенето на поне 1.5 до 2 литра течности на ден през горещите летни месеци е задължително и е начин да си спестим редица здравословни проблеми. Това стана ясно от думите на кардиолога проф. Младен Григоров, който гостува в "България сутрин". Приемането на течности обаче зависи и от това в какво здравословно състояние е даденият човек.

"Хипертониците трябва да внимават с кръвното си, а при хората с проблеми температурата в помещението, в което са, трябва да е до 28 градуса", посочи той.

По думите на лекаря майките, които ограничават водата за малките деца и бебетата, бъркат, защото млякото не би могло да замести водата.

"Когато едно дете плаче, много често това е признак, че е дехидратирано", каза проф. Григоров пред Bulgaria ON AIR.

Според него през лятото не бива да се ограничава много и солта. Препоръчителна е консумацията на плодове и зеленчуци, както и леко подсладена или леко подсолена вода.

"Айрянът е чудесно решение за горещините, а приемът на витамини трябва да идва от плодовете и зеленчуците", каза още той.

Според кардиолога спортът трябва да бъде ограничаван от 11 до 16/18 ч., но в прохладните часове е препоръчително да се движим повече.

"България е един от шампионите по хора, страдащи от заболявания на сърцето. Държавите с истинска профилактика са намалили смъртността с до 20%, което е изключително голямо постижение", коментира проф. Григоров.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?