Следвайте ни

140 децибела могат да ни спукат тъпанчето

Шумът атакува почти всички органи и системи на човешкия организъм. А паразитният шум води до нарушения в обмяната на веществата, дейността на щитовидната жлеза, мозъка. Като цяло човек губи част от способностите си да запаметява, спада работоспособността. В резултат от стреса заради излагането на продължителен шум и твърде висок звук се появява безсъние, апетитът намалява. Доказано е също, че шумът може да доведе до язва, гастрит, различни психични заболявания. Шумът, който често не осъзнаваме като реален интензитет, влияе и на различни центрове в мозъка, а като следствие и на повечето системи в организма.

Според официално публикувани данни за големите градове, при 30 от 100 души шумът е причина за преждевременно стареене и като резултат до скъсяване продължителността на живот с 8-12 години.

Как човешкото ухо възприема различните децибели?

25-30 децибела

Такова ниво на шум се счита за комфортно за човешкия слух. На практика това е нивото на естествения звуков фон, който би трябвало да ни заобикаля. Доминацията на този комфортен звуков фон е започнала постепенно да намалява (и най-сетне да изчезне) след появата на изкуствените замърсители на „звуковата атмосфера” - резултат основно на индустриалната революция и появата на големите градове.

60-80 децибела

Шумът в рамките на тези децибели, ако е с продължително действие, води до разстройства във вегетативната нервна система, но има негативни последици дори да сме изложени на него за кратко. Като илюстрация за шумове в този звуков диапазон, които съпътстват всекидневието ни, може да бъдат посочени пералнята (65-70 dB), прахосмукачката (70 dB), детският плач (78-80 dB), движението на автомобил (до 80 dB).

90-110 децибела

Шумът с тази сила е мъчителен за възприемане и доста бързо води до влошаване на слуха. Установено е, че интензивното излагане на звукове в диапазона 95 dB и нагоре нарушават цялостно обмяната на веществата, като това включва витаминния, въглехидратния, белтъчния, водно-солевия баланс и този на холестерола в кръвта.

115-120 децибела

Това на практика е горният праг, който човек може да понесе. Но звуците с такава сила се възприемат най-вече като болка в ушите. Местата, където такъв шум е всекидневие, са летищата и жп гарите. Например при потегляне шумът от един влак е около 90 dB, а по време на движение достига и над 100 dB.

140-150 децибела

Такъв шум е непоносим за хората. Той води до загуба на съзнание и най-често до спукване на тъпанчетата.

Над 180 децибела

Това ниво на звук е на практика смъртоносно. До него се доближава шумът от ударната вълна на свръхзвуков самолет - ок. 160 dB. А изригването на мощен вулкан пък надвишава 180 dB.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?