1553

100% плодов сок! Вкусно, но те прави дебел

Пиенето на чаша или повече 100% плодов сок всеки ден е свързано с леко наддаване на тегло при деца и възрастни. Това твърди нов анализ на няколко проучвания.

„Един основен проблем със сока е количеството; консумацията на плодове по този начин прави изключително лесно предозирането“, каза съавторът и водещ изследовател в областта на храненето д-р Уолтър Уилет, професор по медицина в Харвардско медицинско училище в Бостън.

„Например, колко често ядем три портокала? И все пак, една чаша сок е около три портокала, които могат да се консумират за минута или две, и можем да се върнем и да изпием още една. Това добавя много калории и скок на кръвната захар“, подчерта Уилет.

С течение на времето твърде много захар в кръвта може да доведе до инсулинова резистентност, метаболитен синдром, диабет, сърдечни заболявания, затлъстяване и други хронични състояния, припомнят експертите.

Въпреки че направените заключения от проучването не показват пряка причинно-следствена връзка, констатациите са „доста валидни и съвпадат с това, което виждаме клинично“, каза педиатричният ендокринолог д-р Тамара Ханън, член на комисията по хранене на Американската академия по педиатрия (ААП), който не е участвал в изследването, съобщи Си Ен Ен.

Поради опасения относно нарастващия процент на детско затлъстяване и зъбни кухини, AAP съветва родителите да избягват изцяло сока за бебета под 1 година, да ограничат приема за малки деца.

„Наистина няма здравословна причина да приемате сок вместо цели плодове и зеленчуци, освен ако детето ви не може да понася обичайната храна“, допълни Ханън.

Тийнейджърите и възрастните не трябва да пият повече от 220 грама на ден 100% сок, според националните насоки за хранене и сокът не трябва да се разглежда като здравословен начин за утоляване на жаждата.

„Общите насоки са против „рутинния“ прием – с други думи, разчитане на сок, а не на вода за жажда, или консумиране на сок специално за ползи за здравето“, заяви д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна медицина.

„Това не е за ежедневно здраве – това е случайно сладко лакомство. В такъв контекст плодовият сок е много по-добър избор от содата по много причини“, добави той.

Как сокът влияе на тялото

За някои опасенията относно 100% плодов сок може да са объркващи – плодовете са здравословни, нали? И така, каква е разликата между плода и неговия сок?

„Целите плодове и зеленчуци идват в пакети от хранителни вещества – въглехидрати, протеини, мазнини, минерали и витамини, които се съдържат заедно с фибри. Ето как телата ни са предназначени да получават храна“, отбеляза Ханън. „Когато отнемаме опаковката, ние отнемаме фибрите и структурните части на храната и тялото ни я усвоява и метаболизира по различен начин, отколкото е еволюирало да го прави“, добави тя

Изяждането на цяла ябълка, например, не повишава нивата на кръвната захар, защото фруктозата, захарта, която се намира естествено в плодовете и някои зеленчуци, се освобождава бавно в кръвта. Пиенето на ябълков сок обаче "наводнява" кръвта с фруктоза.

„Това е опасно за органите, така че тялото има много механизми, за да се отърве бързо от захарта и да поддържа кръвната ни захар нормална“, обясни Ханън. „И така, черният дроб, който метаболизира захарите, превръща голяма част от тези калории в мазнини, които могат лесно да се съхраняват и да се държат извън кръвта.“

Това не е единственото въздействие, каза съответният автор на изследването Васанти Малик, научен сътрудник в Училището по обществено здраве към Харвард.

„Когато консумирате калории в твърда форма, мозъкът ви е по-добър в регистрирането на тези калории и съответно коригира приема на храна“, заяви той. „Но ако изпиете тези калории, може да не се почувствате сити и да започнете да ядете отново", посочи специалистът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
rtret

rtret

28.01.2024 | 15:06

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички----- https://da.gd/lbio

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?