Затягат контрола върху всички етапи от строителството

В надзора се планира ясно разделение на отговорностите

Предстоящите промени в ЗУТ ще засилят административния контрол върху всички участници в строителния процес - това стана ясно по време на една от последните инициативи на БААИК. Около 40 представители на фирми, упражняващи строителен надзор се срещнаха с ръководствата на ДНСК и МРРБ в сградата на САБ. На техни въпроси отговаряха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев, началникът на ДНСК арх. Иван Несторов и инж. Георги Даракчиев, който оглавява Дирекция „Оперативна дейности контрол“.

Необходимо е да се затегне контролът върху всички строежи на територията на страната и в това отношение ДНСК и надзорните фирми трябва „да вървят ръка за ръка“, каза началникът на ДНСК арх. Несторов.

На срещата стана ясно, че предлаганите промени, свързани със строителния надзор, предвиждат разделяне на отговорностите при упражняването на контрол върху строителството, т.е. санкциите вече няма да бъдат на юридическото лице или управителя на юридическото лице, а на отделните специалисти, вписани в състава на надзорната фирма. Ще се изисква и по-голям професионален стаж на наеманите в консултантските фирми специалисти. Промените ще касаят и комплексните доклади, административнонаказателните състави и други. Арх. Несторов съобщи, че предвид многото подадени сигнали за забавяне на назначаване на приемателните комисии е разпоредил със своя Заповед срокът за назначаване на ДПК да бъде 1 седмица.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?