Застрашено е лечението на над 2000 болни от ревматоиден артрит

Болните от ревматоиден артрит от Пловдив и региона, които са над 2000,  са изправени пред сериозен проблем, застрашаващ тяхното лечение. Причината е  създаването само на една централизирана комисия в София, която да отпуска медикаментите на пациентите с ревматични заболявания от цялата страна. Новината съобщиха от   Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА). Проблемите  са свързани с трудната подвижност на пациентите, нуждата от придружители, транспортни разходи, отсъствие от работа и други рискове. Сред тези 2000 души има млади хора в работоспособна възраст, чието пътуване но столицата за лекарства  би се отразило косвено и на бизнеса в Пловдив и региона – претърпяване на загуби от болничен престой, принудителни отпуски и други. В Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит са получени десетки сигнали от жители на Пловдив, които са силно притеснени и желаят да научат повече за възможностите и правата си в тази тежка и неясна за тях ситуация. В тази връзка  АПРА   организира  дискусия на тема:  Ранен достъп до ревматолог – Европейски препоръки“.  Тя ще се състои в понеделник, 16 юли от 10.00 часа в залата на ДКЦ 1 С нея се цели да се информират и  обществото и всички заинтересовани страни в процеса колко важен е ранният достъп до получаване на диагноза и започване на адекватно лечение, което да доведе до по-качествен живот на пациентите. Ще се говори и за практиката за ранен достъп в другите европейски страни и препоръките на Европейската лига за борба с ревматизма.  След събитието ще бъдат изготвени препоръки от ревматолозите и пациентите, които да послужат в последваща кръгла маса в НЗОК, в присъствие на експерти от НЗОК, пациентски организации, председателя на Българско дружество по ревматология, Национален консултант по ревматология и експерти в областта.  

Програмата  на дускията включва:

10:00 ч. - 10:15 ч.  „Лечението на ревматичните заболявания и как ранното започване на лечение спестява финанси“ – проф. Анастас Баталов, ревматолог и специалист по вътрешни болести, ръководител катедра в Медицински университет Пловдив

10:15 ч. – 10:30 ч.  „Социалната цена на отлагането на ранно лечение на ревматични заболявания“ – д-р Иван Горанов, ревматолог, началник на Отделение по ревматология в МБАЛ "Пловдив"

10:30 ч. – 10:45 ч.  „Предизвикателствата пред пациентите с ревматични заболявания“ - Сдружение АПРА

10:45   ч   –   11:30 ч.   Дискусия

11:30 ч.  Закриване на дискусията     

От  АПРА са категорични, че в Община Пловдив съществуват отлични възможности за лечение на ревматични заболявания, за което има заслуга и местната власт.  Наличието на Университетска болница осигурява високо ниво на експертност. Пловдив разполага с 4 клиники по ревматология, които провеждат лечение на ревматични заболявания и последващо проследяване. В Пловдив заседава и Експертна лекарска комисия за ревматични заболявания под ръководството на проф. Анастас Баталов. Тази комисия обслужва над 2000 пациенти от Пловдив и региона.   Буди недоумение факта, че от община Пловдив се предоставили за дискусията залата на ДКЦ1. В момента мястото пред здравното заведение е разкопано и за болните хора, които искат да участват в дискусията придвижването ще бъде много трудно покрай строителните машини, работниците, дупките и прахоляка.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?