Защо Стивън Хокинг така и не получи Нобел?

Английският физик-теоретик Стивън Хокинг така и не беше удостоен приживе с Нобелова награда, независимо от многобройните предложения да му бъде присъдена за научния му принос, пише агенция ТАСС.

"Възможното обяснение се състои в това, че досега никой не е могъл научно да потвърди истинността на забележителните открития на световноизвестния учен", изтъкна в интервю пред Шведското радио професорът от Стокхолмския университет Едуард Мьортсел.

"Фактът, че тези открития не са били потвърдени с наблюдения е било и главното препятствие", отбеляза Мьортсел, който се занимава с проблематиката, свързана с тъмната материя и разширението на Вселената. Специалистът също така поясни, че Нобеловата награда се присъжда не за цялостен принос в науката, а за конкретни открития.

Основна известност британският учен получи с тъй нареченото лъчение на Хокинг - теория, според която черните дупки не са напълно черни, а имат свое излъчване, въпреки че е много слабо. Но досега никой не можа да потвърди на практика тази теория.

"Проблемът с особеността на лъчението на Хокинг се състои в това, че колкото по-масивен е един обект, толкова се очаква и неговото излъчване да бъде по-голямо. С лъчението на Хокинг всичко е обратно - колкото е по-малък обектът, толкова по-голяма е енергията, която той притежава. Съответно и неговото светлинно излъчване е по-значимо", заключава Мьортсел.

Източник: БТА

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?