Защо се увеличават разходите на работодателите за труд?

"Бизнесът в България отчита увеличение на разходите за труд с около 13% в сравнение с предходното тримесечие на годината, но това не означава непременно, че заплатите в страната са се повишили толкова значително", обяснява зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков в предаването „В развитие“.

„Най-голям компонент са разходите за осигуровки, поемани от работодателя. Разходите за облекло също влизат в това число. Този ръст се дължи на редица фактори, сред които трябва да включим и увеличената заетост. Наблюдаваме увеличение в, т. нар., аутсорсинг дейности, имаме ръст и в образованието“.

Ръстът в образованието се дължи на два фактора, продължава Бранков. Публичният сегмент за увеличение на заплатите е общоизвестна политика на правителството, която влиза в сила. Другият фактор е ниската начална ставка на заплатите в сектора, ако вземем предвид основата от преди 10 години.

 

Разходите на работодателите за обучение на персонал са значително по-ниски от тези на компаниите в развитите икономики, казва още зам.-председателят на БСК.

„Българските работодатели имат немного високи разходи за обучение на своите служители в сравнение с останалите страни в Европейския съюз“.

Източник: Dunavmost.com

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Потник

Потник

05.07.2019 | 15:48

Дежурните брътвежи на "бизнеса", който трябва да ги говори тия работи по принцип, как работниците са мързеливи, пък струват скъпо и бла-бла ...

Отговори
4 0
Работник

Работник

05.07.2019 | 07:56

Нищо вярно даже гащи вече не купуват. Заплатите са същите отпреди 13 години и падат.

Отговори
6 1
сс

сс

04.07.2019 | 22:55

Някой нещо да е разбрал от статията? Освен че работните гащи поскъпват....

Отговори
9 2

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?