Подай сигнал

Защо Пловдив бедства при всеки дъжд

Работниците на "Щрабаг" напълнили канализацията с отпадъци. Не е ясно как от строителния надзор и общината са приели обекта

Пловдив

от ЯНИЦА МАРОВА 5111 прегледа 0

Колите шпореха по улиците след 10-минутния дъжд вчера

Отводнителните шахти бул. "Руски" са пълни със строителни отпадъци и не пропускат водата към канализацията, видя репортер на "Марица". Това е основната причина ремонтираният наскоро булевард да се превръща в река при всеки проливен дъжд, твърдят експертите.

Бедата е голяма, защото фирмата, която има ангажимент да поддържа шахтите, чисти само под решетките основно листа и кал. Съоръженията обаче са увредени в основата си, а затлачването е затапило връзките им с канализацията. Бедата е станала именно по време на ремонта на булеварда, продължил близо 3 години.

Проверка на място установи, че шахтите са пълни с бордюри, камъни и парчета изкопан стар асфалт. „Долу имаше и разкъсани торби цимент. От дъждовете и влагата той се е бетонирал, което прави шахтите напълно безполезни", заяви за "Марица" човек от квартала, който през цялото време бил свидетел как са действали работниците от фирмата, изпълнила ремонта. Според нашия източник именно задръстените шахти са причината по време на пороя миналата неделя кръстовището на булевардите "Шести септември" и "Руски" да остане под метър вода.

По мнението на специалистите единственият начин проблемът да бъде решен е шахтите да бъдат подменени. Това обаче предполага ново голямо къртене, за да се направят връзките на новите дъждарки с канализацията.

Обществената поръчка за ремонта на бул. "Руски" бе спечелена от „Щрабаг“ ЕАД през 2014 г. Работата обаче започна много по-късно и завърши чак през 2018-а. За реконструкцията на 1430 метра от кръговото на Централна гара до разклона с ул. "Преслав" фирмата получи 4,5 млн. лева без ДДС. Парите са част от 30-милионния заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, с който бяха ремонтирани още малък участък от бул. "Шести септември" и Коматевско шосе и се изгражда първата част от новия бул. "Северен". На "Руски" пък преасфалтирането от кръстовището с ул. "Преслав" до бул. "Шести септември" бе осъществено по друга обществена поръчка, възложено на "Драгиев и ко".

За проблеми със задръстени по време на ремонтни дейности шахти алармираха и хората от улиците източно от Водната палата и Стария град. Там кварталът бе обновен с 20 млн. по ОП "Региони в растеж".

Важно е кой носи отговорност за състоянието на канализацията след подобни ремонти и как строителният надзор и специалистите от администрацията са приели обектите, а общината ги е разплатила, при положение че има увредени важни съоръжения.

Коментари


Не само запушени шахти от материали са причина за наводнение, но и канализацията която е с малки тръби и не може да поеме водата. Те не са били подменени при застрояването на кооперации За съжаление на никой не му пука за хората, но данъците растат нагоре.

Докато е маминия тъй ще е.

Тоя нашия кмет ни направи за резил на цяла България.Навсякъде където ида и ме разберат , че съм от Филибето, все за мамин Тотев питат и ми се смеят в лицето.Наесен всеки друг, но не и Тотев.

Не стига, че километър и половина го ремонтираха 2 години, ами сега се залива при всеки дъжд, което никога не е било преди.

Къде е прокуратурата? Изобщо батакът е огромен! И никакви оправдания с количества дъжд! Вали си абсолютно нормално за сезона! СЪД за виновните! Пълно безхаберие

Цялата работа на Тотьо е такава . Не стига , че ремонтите на булевардите се точат с години , не стига , че са некачествени , ами на всичкото отгоре струват и 3 пъти повече от колкото трябва да са . Тотев - ти си доказано некадърен . Ако беше човек , още първата година от първият си мандат трябваше да се подадеш оставката !

Всичко е пълно мазало в община Пловдив. Лявата ръка не знае какво прави дясната. Само комисионните им са в главите...