Подай сигнал

Защо България иска еврото, а Полша - не?

Бизнес зона

от Марица вест. 4513 прегледа 0

Защо България иска еврото, а Полша - не?

Не е тайна, че България иска да въведе еврото, написа наскоро германският икономически всекидневник „Ханделсблат". И отбеляза: „Избуяващата корупция в България увеличава недоверието към страната, особено във връзка с финансовия сектор". В „Ханделсблат" и в седмичника „Виртшафтсвохе" става дума най-вече тъкмо за тази главна пречка пред българските евростремления: след дълговата криза в няколко страни от ЕС особено актуален стана въпросът за държавните гаранции, които получават застрашени банки. „Ханделсблат" припомня:

"България има нужда от мащабни реформи"

„Европейската централна банка още през март припомни, че балканската страна все още не изпълнява критериите. „За една трайна конвергенция България има нужда от ориентирана към стабилност икономическа политика и от мащабни структурни реформи", пише в доклада на ЕЦБ. България трябвало да подобри и бизнес климата, да освободи централната си банка от политически влияния и да положи повече усилия за стабилизиране на финансовия сектор. В еврозоната се тревожат най-вече от последния проблем", посочва вестникът. И цитира неназовани дипломати от ЕС с пояснението, че с влизането си в така наречената „чакалня" на еврозоната България автоматично става член и на банковия съюз. „Преди това обаче банките на страната трябва да бъдат основно оздравени. Иначе присъединяването на източноевропейската държава към банковия съюз би било прекалено рисковано", пише вестникът.

Както съобщиха българските медии в края на юли, две от шестте български банки, които Европейската централна банка (ЕЦБ) инспектира през последните шест месеца, имат нужда от укрепване на капиталовите си позиции. Това са показали резултатите от така наречените „стрес тестове" и прегледите на банковите активи, извършени от ЕЦБ.

По-нататък авторът на статията обяснява защо това е така и дава пример не само с Швеция и Дания, но и с Полша, Чехия и Унгария, които не се стремят към общата валута. Според него държавите, които изглеждат добре икономически в рамките на ЕС, са си направили сметката и са установили, че на тях самите само може да им навреди политическата намеса в полза на финансово закъсали държави и банки, каквато имаше по време на финансовата криза. „Виртшафтсвохе" коментира:

„За трезвия наблюдател не е изненада, че преструктурираният (през финансовата криза - бел.ред.) валутен съюз днес е привлекателен единствено за страни, които печелят от инструментите на преразпределението и държавните гаранции. Въодушевлението на България, Румъния и Хърватия за еврото е съвсем рационално. Те са си направили сметката, че още дълго време ще са сред печелившите, а не сред плащащите в рамките на преразпределителната машина на ЕС. Обратното е при Швеция, Полша или Чехия. Тамошните избиратели и политици са единодушни, че не искат да плащат чужди дългове. А най-сигурният начин трайно да избегнат тази опасност е да не влизат в еврозоната. За Европа обаче няма да е добре, ако насред вътрешния <210> пазар се утвърди тази валутна граница. Полша и Чехия са здраво интегрирани в средноевропейската икономика, тъй че от икономическа и политическа гледна точка присъединяването им към еврото е желателно".

И все пак: България стои много добре

Специално за България цитираната статия в „Ханделсблат" предлага и една малко по-диференцирана гледна точка, като изтъква и предимствата на страната: „По други показатели обаче България стои много добре. Икономиката мощно расте, миналата година държавният бюджет приключи с излишък, държавният дълг възлиза само на 25 процента. По този начин България вече изпълнява критериите за присъединяване към еврото. Ето защо Еврокомисията пледира за приемането на страната във валутния съюз."

Но Еврокомисията няма думата по този въпрос, пише „Ханделсблат" и припомня, че присъединяването към общата валута зависи от единодушното решение на 19-те държави от еврозоната. В момента обаче тъкмо най-големите страни-членки Германия и Франция не са особено склонни да кажат „да" на България.

Източник: Дойче веле

Коментари


Задължителен референдум за еврото! Народа не го иска! Още повече ще обеднеем!!!

Аз само се чудя защо чакате някой да ви "натресе" нещо, да "въвъде" нещо - абе ние решаваме кво ще се въвежда, държавата - това е народа, а не 300 човека в София или още повече онея с правите краставици в Брюксел!

А, за равих и има там едни пари в БНБ дето гарантират борда в момента! Та тия пари, щом влезем в еврозоната се освобождават за харчене.

Те всички финансисти искате еврото, то това е от ясно по ясно. Щото тогава ще имате достъп до евтините хартики дето ще ви ги печата европейската банка и ще ви ги дава на вас с лихви 0.03%, а вие ще ни ги давате на нас за 3%. Те на всички финансисти и банкери това им е мечтата за хората грам не им пука. За вас еврозоната е рая на земята, взимаш харчиш и не връщаш, като закъсаш банката печата и пак ти дава, еха! Да де ама нали се сещате драги финансисти, че и другите така правят и в един прекрасен момент системата ще гръмне и всички вътре ще потънете.

България НЕ изка евро!

Ако въведат еврото. Както е сега 5€ са 9.87лева.. Знайте ли колко хора щте има нещастни Никво евро

От статията се разбира, кой иска еврото - корумпираните правителства, които още очакват на Европа, за да лапат програми и помощи!

До камелия и други подобни, хайде да не обобщаваш и аз съм от България, при това съм финансист и АЗ ИСКАМ Еврото да се въведе

Стига глупости !!! България НЕ иска еврото !!!

Бъдете сигурни че ако се въведе еврото в България хляба от 1 лв ще стане 1 евро! Месото от 10 лв ще стане 10 евро!... А пенсиите от 300 лева ще станат на 150 евро! Също и заплатите от 700 лв ще станат 350 евро! Благодаря е най бандитската и най корумпирана държава в света!

Само този кошмар остава да ни натресат и сме"супер".......

САМО ЕВРОТО ЛИПСВА НА ЖАЛКА БЪЛГАРИЯ. ДАЛЕЧЕ ПО- МОЩНИ ИКОНОМИКИ ПРЕТЪРПЯХА ДОСТА СЪТРЕСЕНИЯ. А ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ МИ СЕ МИСЛИ. ПРОСТО ЩЕ ОБЕДНЕЕМ ДВОЙНО. СЛЕД ВРЕМЕ ИКОНОМИСТИ ЩЕ СЕ ОПРАВДАВАТ С БОЙКО БОРИСОВ, ЧЕ НЕ СМЕ БИЛИ ГОТОВИ ЗА ЕВРОТО.

Интересно кой писа тая статия? Каква България иска еврото??? Това че 2_3 педала в управлението искат да съсипят България това не значи че България и народа иска...

Аз наистина съм крайно объркана какво искат тези българи - да се влиза или да не се влиза в Еврозоната.

Боже колко сте невежи! А бе хора кой ни пречи и сега като взимаме заеми? Никой! Няма нужда да пада борда за да взимаме кредити. Борда пречи да се генерира изкуствено инфлация, както през 1996-7, когато това беше направено за да могат комунягите да ни откраднат парите и кредитните ич милионери да не върнат нищо. Влизането в Еврозоната е своеобразен валутен борд, който регулира такива самоволни и бандитски решения. Най-лошото, което може да се случи и за което има много апетити от наши израчи е да падне валутният борд, но да не влизаме в Еврозоната, така ще могат да ни ограбят на секундата без да се усетим, по абсолютно същата схема. Така че ако ще махаме борда само ако влизаме в Еврозоната. Иначе другото е гражданска война

Влизането в еврозоната е кошмара на крадците и гешефтарите. Ако бяхме там аферата с КТБ бе немислима.

Какви далавери бълнувате? Валутния борд ще си падне от самосебе си, защото имаме консервативен народ, който консервира ТЪМНОЗЕЛЕНИ краставички за зимнина.

Управниците ни искат да влезем в Еврозоната, за да отпадне Валутния борд и да могат да теглят заеми без ограничения! Страната ни много бързо може да се окаже в положението на Гърция. Само че, за разлика от съседите, ние нямаме развита икономика, способна да изплаща огромни задължения! После, управляващите ще пуснат латерната за "мързеливите българи", които не си изплащат това, което са изяли предварително......