Защо аптеките не трябва да стават денонощни

Аптеките ще трябва да дават нощни дежурства по график, изготвен от регионалните здравни инспекции. Ако откажат, ще бъдат глобявани. Това предвиждат промените в Закона за лекарствените продукти и хуманитарната медицина, предложени от Министерството на здравеопазването.

Целта е да се осигури денонощен достъп до лекарства на гражданите е записано в мотивите на министерството. 

Според председателят на Асоциацията на собственици на аптеки  Николай Костов обаче, ако аптеките станат денонощни, ще бъдат ощетени потребителите, тъй като цените на лекарствените продукти ще бъдат повишени. "От чисто медицинска гледна точка няма нужда от въвеждането на денонощни аптеки", каза Костов за "Канал 3".

"Не е работа на министерството да прави график на аптеките, а на всеки собственик. Това е допълнителен разход, който някой трябва да плати, което означава, че ако няма кой друг, този някой ще е потребителят. Говорим за заплати, наеми, лекарства", поясни Николай Костов.

Според Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, не е нужно аптеките да бъдат принуждавани да работят денонощно, а сами трябва да взимат това решение.

"Като ги принуждаваш, кой ще плати, като да кажем само един човек влезе за цялата нощ в аптеката. Кой ще плати заплатата и всички останали разходи", попита Кацаров.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?