Засекретиха делото за смъртта на доц. Нейков

Опечаленото семейство поиска над 300 бона кръвнина заради убийството

Делото срещу 42–годишния Илия Стоичков, който е спряган за бруталния убиец на 70-годишния доцент Стефан Нейков ще се гледа при закрити врати. Това реши пловдивския окръжен съд на разпоредителното заседание, което приключи преди минути.

Илия беше докаран в съдебната зала от затвора в Кючука, където лежи вече осми месец. В съдебната зала той се срещна очи в очи с опечаленото семейство – съпругата на академика Ирена Нейкова и техните деца – Наталия и Николай. Тримата бяха конституирани от съда като частни обвинители и предявиха граждански иск за 310 хиляди лева заради претърпените от тях душевни болки и страдания.

Срещу Стоичков са повдигнати две обвинения - за умъртвяване, извършено по особено жесток начин, и за грабеж. Според тезата на прокуратурата, докато Илия налагал доцента с бухалка, му отнел и 14-каратов златен синджир, който е оценен на 747,50 лева.

Адвокат Красимир Елдъров, който защитава подсъдимия поиска делото да бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на нарушения в обвинителния акт. Според адвоката единия подпис в тройната съдебномедицинска експертиза е бил компроментиран, тъй като не бил поставен на точното място и не съответствал на другите подписи на лекарката. Той настоя и за разглеждането на делото при „закрити врати“, за да не се разгласяват подробности около зверството и интимния живот на замесените в него.

Елдъров разказа, че в заключението на вещите лица се говорело за рана на главата на починалия, която най-вероятно била станала при транспортирането на тялото. Имало и три счупени ребра, но това било причинено при сърдечния масаж.

„Това разкрива една практика да се фабрикуват телесни повреди върху трупове. На такива убийства хората са като космонавти – с бели костюми и екипировка, а тук мятат трупове и ги удрят след като починат“, заяви Елдъров, който добави, че в прокурорския документ не са посочени точните номера на всичките автомобили, които са част от кървавия инцидент, което нарушавало правото на защита на обвиняемия. Освен това липсвало и посочването на конкретен мотив за престъплението.

На тези твърдения веднага се противопостави прокурор Пенев, който заяви, че „Елдъров чете обвинителния акт като дявол - евангелие“.

Съдът взе страната на обвинението и насрочи делото за разглеждане по общия ред, тъй като в разпоредителното заседание не се обсъждали доказателствата (експертизата), а автомобилите не са предмет на обвинение.

Следващото заседание е на 16 април, но то ще се гледа при „закрити врати“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?