Започва битката в ГЕРБ за кмет на Пловдив

Редиците са разделени между Здравко Димитров, Георги Стаменов и Иван Тотев, последната дума е на Бойко Борисов

Партийни събрания в ГЕРБ за издигане на кандидатури за кмет на Пловдив, кметове на районите и за листата на общински съветници започват от днес. В продължение на три дни членовете на партията, които са над 1000, ще решават кои свои представители да номинират за следващите  четири години на местната власт.

Събранията са насрочени по график в шестте районни организации. Тази вечер от 18 часа са свикани членовете на „Централен” и  „Северен” съответно в Дома на техниката на ул. „Гладстон” и в залата на Земеделския колеж  на бул. „Дунав”.  Структурите се оглавяват от кмета на район „Централен”  Георги Стаменов и бившия депутат Стефан Дедев.

На 23 юли ще редят пасианса в „Южен”, чийто председател е общинският съветник Георги Василев, и в „Източен”, чиято партийна структура се оглавява от директора на „Чистота” Иван Стоянов.

На 24 юли ще е битката в „Тракия” с председател Костадин Димитров, който е и кмет на района, и „Западен”, където партиен шеф е общинският съветник Ясен Михайлов.

Събранията са открити за всички граждани,

както обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Външните хора обаче няма да могат да предлагат кандидати на партийното заседание, нито да гласуват, а само да слушат. Ако имат свои номинации, ще ги внасят директно в централата на ГЕРБ, какъвто призив подир Бойко Борисов отправи към пловдивчани и кметът Иван Тотев, който е местен лидер на партията.

В ГЕРБ вече се води тиха битка между лобита, за разлика от 2015 г., когато лично тогавашният зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви още преди събранията, че Иван Тотев е достоен за втори мандат. Този път обаче за кмет на града ще бъде предложен и областният управител Здравко Димитров, който се ползва с все по-голям авторитет в Пловдив, научи „Марица”. За поста градоначалник се спряга също така кметът на „Централен” Георги Стаменов, натрупал доста опит в района. В партийната организация на "Централен" членува и  председателят на бюджетно-финансовата комисия в парламента Менда Стоянова, която има сериозно влияние в местната структура на ГЕРБ. 

Иван Тотев си има твърдо лоби, особено сред  съпартийците, получили хубави длъжности в изминалия мандат. Самият градоначалник си плаща членския внос  още от едно време в  „Източен”.

Там е и мощното ядро на  приятелския кръг

- директорът на ВиК и общински съветник  Спартак Николов и шефката на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Радослава Ташкова, чийто съпруг е депутатът  Атанас Ташков, от същата партия.


 Кандидатите ще се определят с явно гласуване - който получи повече гласове, попада в списъка. На събранията трябва да присъстват минимум половината от членовете. В ГЕРБ споделят, че доста хора са в отпуск и няма да са в пълен състав.

 Според указанията на Изпълнителната комисия всяка структура трябва да издигне не по-малко от трима кандидати за кмет на Пловдив и трима за кмет на район. За Общинския съвет номинациите могат да бъдат много повече, тъй като листата на ГЕРБ ще е пълна - 51 претенденти, колкото е и броят на съветниците в Пловдив. Желаещите са десетки, особено в "Южен", откъдето в този мандат са избрани седем съветници от ГЕРБ.


Подкрепа в своите райони имат и действащите кметове Георги Стаменов на „Централен”, Костадин Димитров на „Тракия”, Димитър Колев на „Западен”, Николай Чунчуков на „Източен”.

Нов кандидат ще има за „Северен”,

чийто кмет инж. Ральо Ралев завършва безславно мандата в ареста по обвинение за подкуп. В ГЕРБ обаче не изключват някой да го номинира пак по модела „Иванчева”.  За мястото на Ралев се обсъжда кандидатурата на директора на „Градини и паркове” Стоян Алексиев. Директорът на „Чистота” Иван Стоянов, който е и шеф на районната партийна организация, се спряга за кмет на „Източен”. Запознати обаче твърдят, че се е отказал в полза на Чунчуков.

За Общинския съвет не могат да се кандидатират членове на ГЕРБ, които ползват  общинско жилище, какъвто беше случаят с бившия шеф на Областно пътно управление Петър Попов. Съветници нямат право да заемат длъжности в общинските структури, включително и в предприятия. В този мандат нямаше пречка, например, съветникът Александър Радев да работи в „Жилфонд”.

Окончателното решение за кандидатурата на кмет на Пловдив ще взема Бойко Борисов. Очаква се до края на август лидерът на ГЕРБ да посочи един измежду номинираните. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Майнатаун

Майнатаун

24.07.2019 | 15:36

Ако Тотев се беше кандидатирал нямаше кой да го бие и това е известна на всички негови противници и те досега градяха страхлива спасителна тактика. А сега Борисов, като им разчисти пътя и те видяха светлина в тунела. До преди един ден ВМРО щеше да кандидатира Инчев, Валерката щеше да избута напред Славчо и двамата щеше да се хванат гуша за гуша. Сега, като я няма котката и мишките почнаха да мечтаят за Общинската трапеза и да примляскват с уста от удоволствие, а някои даже се задавиха със слюнка. Нещата стигнаха дотам, че даже на другия ден "гордата" ВМРО се отказа от Инчев и унизително помоли предателя Славчо да стане ги припознае, като техен кандидат. Валерката обаче ще им го изкара това през носа! Бат Бойко го занимават други мании и много държеше Тотев да се откаже преди да почнат номинациите, щото иначе щеше да има 99% от гласовете на гербаджиите и после как щеше да налага своя физкултурник Здравко Димитров, един Господ знае?? Загубена кауза. Като го накара обаче да се откаже рано - рано, Борисов си вкара автогол, щото обедини лицемерната "патриотична" опозиция, която иначе той храни на национално ниво и им даде обединителен жокер в ръцете. А те няма да се посвенят незабавно да го използват срещу му. Борисов може да наложи тоталитарно кандидатурата на учителя по физическо Здравко Димитров, но той не може да бъде избран без подкрепата на Тотев и организацията която е създал. Самият Здравко никога не е правил избори в Пловдив, нито е допринесъл с нещо за някоя победа на партията си, а винаги е стоял както вътрешна опозиция и е разчитал на волята на Банкя, където той ходи да донася и злослови срещу колегите си. А на последните местни избори оглави Реформаторите и даже работи озлобено против ГЕРБ и Тотев и те спечелиха въпреки неговите усилия да ги провали. Как тия хора ще работят в негова полза това е загадката, която трябва да реши Борисов, който ако иска победа трябва да даде нещо, което да си струва. Иначе още 4 години срам и то вече конкретно за Борисов.

Отговори
0 0
Той

Той

22.07.2019 | 15:40

Единствената алтернатива е Дани Каназирева. Никой друг няма, нито силата, нито качествата да стане кмет в този труден момент за Пловдив.

Отговори
0 5
Р. Каменов

Р. Каменов

22.07.2019 | 15:06

Уважаема Марица, др. Йеремиева, времето на битките е безвъзвратно отминало. В ГЕРБ Пловдив, няма продуктово позициониране. И времето ще го покаже.

Отговори
2 0
 ЛЗ

ЛЗ

22.07.2019 | 13:22

Може ли аз!!? Обещавам , че ще спазвам закона , само ако ми разрешите!!!!

Отговори
0 1
предложение

предложение

22.07.2019 | 13:05

Сега е времето да си приберат пак и Дани Каназирева. Хем ще е добра спойка между ГЕРБ и червените. Те и без това произлизат от обща майка...

Отговори
2 1
оооооо,

оооооо,

22.07.2019 | 12:39

викайте Спас Гърневски!

Отговори
0 6
Динко

Динко

22.07.2019 | 12:11

Все е тая,по- добре няма да стане.

Отговори
5 2
Знаещ

Знаещ

22.07.2019 | 10:34

Тези събрания отдавна са пунта мара. Ще се гласува явно, за да се видят непослушните, ако са останали такива.

Отговори
13 3
ХА

ХА

22.07.2019 | 10:23

НИТО ЕДИН ОТ ТЯХ , САМО СЛАВЧО АТАНАСОВ !

Отговори
9 13
Дони

Дони

22.07.2019 | 10:18

Щом последната дума ще е на Борисов,. който даде най много - той ще е.

Отговори
11 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?