Започнаха дебатите по вота, БСП вика Борисов

Премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента за дебатите по вота на недоверие. Това поиска БСП в началото на заседанието, на което се обсъжда внесения от социалистите  първи вот на недоверие към кабинета „Борисов 3”. Червените искат оставката на правителството заради провал в борбата с корупцията.

Ще проверим програмата на премиера и дали има възможност, обеща шефката на НС Цвета Караянчева. Депутатите допуснаха в пленарната зала заместниците на тези министри, които не са в България.

Този вот не е саботаж или враждебен акт, както се опитаха да го представят някои, обясни от името на вносителите зам.-шефът на червената група Крум Зарков. Той е необходимост. Огромната част от онези 10 млрд. лв., които правителството е дало под формата на обществени поръчки например, са раздадени по субективни критерии или с предварително нагласен победител. Диагнозата е корупция, но рецептата, която ни се предлага, не е ефективна, смятат от БСП.

Като че ли вотът приключи преди да е започвал. Отсъствието на Борисов е самопризнае за вина за корупция. Ако не беше така, той щеше да е тук, заяви от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите за вота на недоверие. Тя се обърна към българските граждани: “Правим този вот за вас.” Всеки от вас е срещал корупцията. Този вот правим за вас, за да ви дадем смелост и сили, да си дадем самочувствие,че нито едно правителство не е по-голямо от вас, каза Корнелия Нинова.

Корупцията е една от главните причини за бедността и за неравенството, каза тя. По думите й корупцията е завладяла всички - от най-ниските етажи на властта - до най-високите. Рано или късно, уважаеми българи, не се предавайте, който краде от вас ще лежи в затвора, заяви Нинова.

След нея думата взе правосъдният министър Цецка Цачева. "Да се твърди, че няма воля за борба с корупцията, че нищо не се прави, че няма политики, е дълбоко невярно твърдение“, декларира тя.

Цачева цитира последното изследване на "Евробарометър”, според което гражданите на много други европейски държи също сочат, че при тях има корупция.

"Вие спекулативно извеждате определени данни, за да повтаряте една спекулативна теза”, обърна се тя към БСП и подчерта. По думите й правителството полагало големи усилия, пример за което били антикорупционният закон и променените в НПК."Няма как да не се върна на предизборната платформа на ГЕРБ и да направя един кратък анализ с предизборната платформа на левицата. Колеги от ляво, знаете ли колко пъти вие споменавате във вашата предизборна платформа за системна борба с корупцията – нула”, атакува Цачева социалистите.


Преди да започнат дебатите пред сградата на Народното събрание представители на БСП организираха протест срещу модела на управление на ГЕРБ. В него участваха около 30 души, като повечето от тях носеха плакати.


Вотът ще бъде гласуван в четвъртък. За да мине, са нужни поне 121 гласа, с колкото БСП и ДПС - единствената друга партия, която го подкрепя, не разполагат.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?