Започна кампанията за имунизация в Пловдив

Здравните власти и личните лекари в Пловдив вече провеждат кампанията сред гражданите да се ваксинират срещу грип. Въпреки че все още няма значимо повишение на заболеваемостта, а може би и точно поради това, сега  е подходящото време да се вземат мерки за повишаване на собствената защита срещу вирусни заболявания и бактериалните им усложнения, категорични са специалистите.

Известно е, че съществуват противобактериални и антивирусни медикаменти, които се ползват в различни профилактични схеми, като например бронховаксон и респивакс, в съчетание с изопринозин (изорекс) и други имуномодулатори. Най-важното е приемът на тези препарати да бъде назначен от специалист, а за децата от добре подготвен педиатър.

Лекарите са категорични, че най-подходящото време за прилагането и на специфичните противогрипни ваксини е през октомври и ноември. И тяхното поставяне обаче също трябва да е след консултация с лекар, като това е задължително при децата. Така ще се прецизират възрастовите особености на детето, тъй като има огромна разлика дали то е на 12 месеца, или на 12 години. При прилагане на противогрипните ваксини е важно да се избират такива за съответния сезон - 2018/2019, тъй като те са съобразени с очакваните видове грипни вируси за него. Цената не е особено висока от 10 до 25 лева на ваксина. Лекарите са категорични, че е по-добре да отделите тези пари от бюджета си, за да се спестите доста проблеми през зимата.

Профилактичните мерки включват и комплекс от немедикаментозни стъпки. На първо място трябва да се избягват контактите с болни от различни инфекции. Стриктно да се спазват хигиенните норми - помещенията да се проветряват, подовете и плоскостите в детските заведения и в дома редовно да се измиват със съответни препарати, а ръцете да се мият със сапун и вода.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?