Запазиха таксата от 2 лева за скъпите лекарства

Таксата от по 2 лева, която получава всяка аптека за отпускане на скъпите лекарства, ще остане в Наредба 10. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Той добави, че  минимум 6 месеца гратисен период ще имат аптеките, за да се включат в системата на верификацията, която стартира в събота.  

 "Нищо страшно няма да се случи на 9 февруари. Няма да има затворени аптеки, а пациентите няма да останат без достъп до лекарства", категоричен бе той. Около 2000 аптеки в страната вече са се присъединили към системата на верификация.

Министърът посочи, че на територията на страната функционират 3600 аптеки, като 2400 от тях имат договор с НЗОК, т.е. работят с компютри и специализиран софтуер. Тези търговци на дребно е необходимо единствено да си закупят четец, чиято стойност е между 180 и 200 лв., и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата. При тях не се изисква никакъв друг допълнителен ресурс.

 „Вярвам, че са единични случаите, при които аптека функционира без интернет и компютър. Ако има такива, при тях цената, която трябва да бъде заплатена за въвеждане на системата за верификация, е между 1500 и 2000 лв., еднократно. Мисля че това в никакъв случай не е непосилна цена, още повече че за този регламент магистър-фармацевтите са уведомени от 2016 г.“, посочи Ананиев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?