Подай сигнал

Замразените BG плодове и зеленчуци - хит във Франция и Германия

Нова фабрика за преработка в Павликени изкупува продукция от цялата страна

Бизнес зона

от Мария Петрова 1795 прегледа 0

Замразените BG плодове и зеленчуци - хит във Франция и Германия

Европа търси български замразени плодове и зеленчуци заради добрите вкусове и високото качество. Пазарна ниша за износ има в цяла Европа, а най-голямо е търсенето във Франция и Германия. Това съобщи Иван Иванов - собственик на ново преработвателно предприятие в Павликени. Той посрещна медии от цялата страна и показа производствените мощности на фабриката.

Т​я е изграден​а след спечелен проект по Мярка 4,2 „Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Стойността на проекта е за 4,7 млн. лв., а безвъзмездната финансова помощ - 2,3 млн. лв. Останалите средства са осигурени с банков кредит.

Предприятието е пуснато в експлоатация миналата година, а капацитетът му е за преработка на 1000 тона годишно. Разположено е в бившия месокомбинат „Родопа“ в Павликени на терен от 13 000 квадратни метра, като застроената площ е над 3000 квадрата. Оборудвано е с модерна техника за преработка, дълбоко замразяване и складиране на биологични и конвенционални плодове и зеленчуци. На този етап продуктовата гама, която се преработва, е от български ягоди, малини, вишни, череши, сини сливи, кайсии, трънки, шипка, червена капия, патладжан, тиквички и други. Така донякъде ще се реши проблемът с реализацията на фермерите, които произвеждат плодове и зеленчуци.

Държим суровината да е българска, затова изкупуваме стока от цялата страна, като сключваме предварителни договори с производителите. Преди дни се договорихме с производители на ягоди от Кричим, предстоят ни разговори и с фермери, които гледат и други плодове и зеленчуци, обясни Иван Иванов. Той уточни, че почти 100 процента от замразените плодове и зеленчуци се реализират на европейския пазар, основно във Франция и Германия, а малка част от печения и замразен пипер в заведения у нас.

Около Павликени няма развито земеделие. Преобладават повече фирми за озеленяване и цветопроизводство. С това предприятие искаме да раздвижим района и в друга насока и да създадем трайна заетост, обясни Иван Иванов идеята за създаване на преработвателната фабрика. Той е икономист по образование, а основният му бизнес е в областта на транспорта и оборудване на бензиностанции. Благодарение на новия проект в преработвателното предприятие работят около 60 човека. Те излизат за 2-3 месеца в зимна ваканция поради сезонния характер на българските плодове и зеленчуци.

Инвеститорът има идея отчасти да затвори цикъла на производство със собствено насаждение от пипер. Като начало градината ще бъде на площ от 20 декара, с тенденция да се увеличи до 100 декара.

Коментари