Заместник-кмет е прочут майстор на кларинета

Божидар Стрехин редува работата на бюро през седмицата със сцената през уикенда

Тези дни тракийският кларнетист Божидар Стрехин навърши 49 г. и се запъти към половинвековен юбилей с гордо вдигната глава. От осем години известният музикант е заместник-кмет на община Раковски и въпреки многото си служебни ангажименти заделя време и за музиката - едно от специалните му неща в живота. Ако през деловата седмица е на бюрото си в общинската администрация, то в събота или неделя няма как да не е на събор, сватба, ритуално извеждане на булка или просто на участие из страната с местния ансамбъл „Слав Бойкин“ или мъжката певческа група от Белозем. В тях Божидар е водещ инструменталист и успехите им са налице. Приятели и почитатели казват, че е точен и като човек, и като музикант, което е най-голямата му награда.

Основател и ръководител е на оркестър „Млади тракийци“, който вече има 25-годишна история зад гърба си и няколко издадени албуми. Припомням, че оркестърът е лауреат от надсвирването в Стамболово през 1996 г., а миналата есен отпразнува юбилейната си годишнина на сцената в Първомай по време на Празника на тракийската народна музика. Много ярки таланти досега са работили в състава - като кавалджията Недялко Недялков, саксофониста  Миньо Георгиев, певците Мария Пашева, Костадин Василев, Димитър Богданов, Тонка Колева, Ваня Вълкова. Най-новият член на оркестъра е солистката Ивелина Иванова, позната на публиката от оркестър „Пловдив“.

Десет години Божидар Стрехин е бил председател на читалището в Раковски, а преди да хване кларинета, е един от добрите танцьори в местния ансамбъл, основан от Слав Бойкин.

Разказва, че любовта му към народната музика се предава по наследство в рода му по майчина линия. Дядо му, вуйчо му и братовчедите са музиканти, като най-известният сред тях е саксофонистът Кънчо Хранеников, свирил с оркестрите „Тракия“ и „Орфей“. Десетки километри е навъртявал с колелото си, за да ги слуша в селата около Раковски като дете.

Още 10-годишен Божидар става ученик на Никола Илиев от Конушенската народна група, който през 1980 г. ръководи музикалната школа в Първомай. От тази школа изпъкват имената на Петър Войников, Пламен Петков и Божидар Стрехин, които по-късно създават свои оркестри.

Благодарен е на баща си Йосиф, който му купува и първия S-кларинет, а 40 г. по-късно Божидар е сменил три инструмента, докато стигне до съвършенството в инструмента - пълен биом, и дори сега има двама ученици, на които предава майсторлъка си. Ще се радва един ден да го наследят в музиката, за да продължава традицията.

 


Снимки: Божидар Стрехин

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?