Замерват замърсяването в класните стаи

Анализът ще посочи кои материи и мебели не са подходящи за училищата и забавачките

Енергийна агенция - Пловдив стартира проект, в който ще извърши измерване на вътрешната среда в детските градини и класните стаи. Подобно изследване се прави за първи път у нас и е финансирано от програма Life. „През зимата децата прекарват по 8 часа на затворено в забавачките, учениците също стоят дълго време в класните стаи.

Много е важно да изследваме въздуха, който дишат, а той се влияе от много фактори - външното въздействие, вида на сградите и обзавеждането. Напоследък в мебелировката се използват все повече изкуствени материали - мебели от ПДЧ, килими, лепила и т.н и това създава сериозни предпоставки за замърсяване на въздуха в класните стаи и нездравословна среда, обясни ижн. Милена Агопян от агенцията.

Проектът предвижда първо да се изследва естественият фон на стаята. Затова ще се правят измервания в седмици, когато децата не са на училище. На този етап от стаите ще бъдат изнесени всички мебели. Така за една седмица ще се измери естествените  нива на замърсеност. След това мебелите ще бъдат върнати и ще бъдат измерени нивата на концентрация с обикновената мебелировка. На третата седмица ще бъдат измерени нивата с децата в стаите. И след това ще бъдат анализирани данните. При необходимост ще бъдат издадени насоки за подобряване на вътрешната среда. Планува се след прилагане на тези мерки отново да се проведат една седмица измервания.

Препоръките на енергийната агенция не могат да доведат до смяна на мебелировка в което и да е училище. Това обаче зависи от бюджета му. „Изследването ще помогне на директорите при една бъдеща смяна на мебелите да знаят какво да закупуват”, подчерта инж. Агопян.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?