Подай сигнал

Зам.-шефът на МВР пред "Марица": Рокадите нямат връзка с изборите

Интервю

от Костадин Аршинков 2011 прегледа 0

Стефан Балабанов

Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов дойде в Пловдив, за да представи пред личния състав на Областната дирекция на МВР новия директор старши комисар Йордан Рогачев. Пред "Марица" Стефан Балабанов даде ексклузивно интервю за полицейските рокади през последните дни.

- Г-н Балабанов, какво налага тези смени по върховете в областните дирекции, които стават в последните дни? Ст. комисар Илков беше изпратен в Кърджали, а пазарджишкият директор на полицията идва в Пловдив.

- Надявам се чрез вас хората да разберат каква е истината относно тези рокади. Истината е, че в ОДМВР-Кърджали обстановката по линия на полицията съвсем не е добра. С една дума - резултатите, които показва директорът на Кърджали, не ни задоволяват. Ръководството счита, че изграден ръководител като Илков, който последните две госе представя добре в Пловдив и има постигнати добри резултати по различните направления на дейност, може да оглави тази дирекция и да подобри дейността й. Това е истинската причина за смяна на директорите в Кърджали.

А в Пловдив считаме, че Рогачев, който е прекарал голяма част от служебната си дейност в града като началник на Четвърто районно, служил е и в жандармерията, познава оперативната обстановка, показал е добри качества като ръководител, може успешно да оглави ОДМВР Пловдив. И ние се надяваме накрая на годината да покаже един добър резултат.

- Каква реакция усетихте сред личния състав на областната дирекция при представянето?

- Личният състав, според мен, го прие радушно. След като прочетох заповедта, всички ръкопляскаха. Повечето от тях го познават, разбира се като по-млад служител. Сигурно ще има и такива, които са изненадани, в нашата професия вечни началнически места няма.

- Появиха се коментари и конспиративни теории, че подобни рокади по областните дирекции се правят винаги преди местни избори.

- Категорично тези рокади на началниците на дирекции нямат нищо общо с изборите. вие знаете, по време на избори ние охраняваме обществения ред, помагаме на избирателните секции, охраняваме ги денонощно и това са нашите задължения. Разбира се, ако има някакви други проблеми, директорите са длъжни да се отзоват веднага и да ги решат. Но нищо общо няма с изборите. Ние си гледаме дейностите по направление "полиция", което е регламентирано по закон.

- Какво инструктирахте новия директор. Къде трябва да се пипне по-твърдо в Пловдив?

- Новият директор трябва да обърне особено внимание на борбата с наркоразпространението, наркопритежанието, наркоупотребата, превенция и преследване на такива криминални групи. Второ - да наблегне на мобилните полицейски екипи, които посещават денонощно, по специална схема и план, малките населени места, където няма полицейско присъствие. И трето - да обърне внимание на пътно-транспортните произшествия. Това са трите основни аспекта, върху които той ще работи и ние като ръководство ще наблюдаваме неговата дейност. Считаме, че той ще се справи добре.

- Ясно ли е вече кой ще заеме неговото място в Пазарджик?

- Засега не. В момента, в който бъде номиниран от министъра нов директор, ще бъдете уведомени. Мисля, че ще е в рамките на един-два дни.