Подай сигнал

Заляха ни с фишинг имейли от Булбанк и DHL Express

Измами ни дебнат навсякъде в нета

Бизнес зона

от Мария Петрова 847 прегледа 0

Заляха ни с фишинг имейли от Булбанк и DHL Express

Случайно или не, но в деня на хакерската атака срещу НАП електронните пощи на физически и юридически лица бяха залети от фишинг имейли от два различни фалшиви източника. Единият бе с подател куриерската фирма DHL Express, а другият -Уникредит Булбанк. Според специалисти по компютърни измами и двата случая са класическа форма за точене на лични данни, кредитни карти или достъп до личните компютри. Преди няколко месеца подобни случаи имаше с банка ДСК, Първа инвестиционна банка и др.


Мнимият подател online@bleu-in.com, представяйки се от банковата институция, предупреждава, че онлайн услугата в Булбанк няма да бъде достъпна. За да потвърди клиентът своята услуга, трябва да кликне в посочен линк. Съвет да се последва подобен интернет адрес, има и в писмото уж от DHL Express, изпратено от contactujp@avtorska.com.mk. Там пише „има пратка до вас, която може да проследите чрез нашия уебсайт". Обикновено хакерите използват подобни трикове, за да се доберат до лична и банкова информация, съхранявана в компютрите или телефоните на жертвите.

Известни са и други начини за кражба на самоличност и пари. Една от най-известните е т.нар. Нигерийска измама. При нея имейлите са или от името на Световната банка, на Австралийската лотария, от милиардер на смъртно легло или богата бездетна вдовица. В писмата обикновено се съобщава, че получателят е щастливият избраник да получи огромна сума пари. За целта обаче трябва да изпрати точен адрес, три имена, номер на кредитна карта, банкова сметка и др. Ако получите подобни имейли, по-добре ги изтрийте и не отговаряйте, съветват специалисти.


Наскоро в технологичния свят гръмна и скандалната новина, че някои от популярните приложения точат лични данни от айфоните - имейли, телефонни номера, IP адреси, местоположението на потребителя и др. Това се получавало често при автоматичната актуализация на приложенията.

Коментари