Залата по художествена гимнастика - оазис в пущинака

Бившият нападател на синьо-белите Николай Праматаров потроши десетки хиляди, за да върне към живот съоръжението

Залата по художествена гимнастика е като оазис в пустинята, наречен стадион "Спартак". Преди няколко месеца съоръжението бе изцяло ремонтирано - сменена е дограмата, а фасадата е санирана. В залата се готвят бъдещи шампионки по художествена гимнастика. Заслугата за пълната промяна е на бившия нападател на Спартак Николай Праматаров и неговата съпруга Мария Илиева - Праматарова. Миналата есен клубът по художествена гимнастика получи залата с договор за 10 години. Стъклата бяха изпочупени, подът - прогнил, покривът течеше, боята по стените се люпеше, през дограмата се гонеха ветровете. Сега всичко е ново и чисто. 

"Обновихме залата с голям мерак. Направихме го от сърце, защото знаем, че е за децата. Да имат свое място и база, в която да се развиват, да се учат на труд и уважение - принципи, които са много важни не само в спорта, но и в живота", твърди Николай Праматаров. 

Спомня си, че самият той е израснал на този стадион и винаги с любов се връща тук. "Когато започнахме да ремонтираме залата, имаше много трудни моменти. Работата продължи повече от 4 месеца. Положението преди ремонта никак не беше добро. Всеки, който е влизал в залата и е минавал отвън, знае какво беше. Не искам обаче да наблягам на това. Искам хората да я припознаят в сегашния вид, с тези радостни деца, които всеки ден идват тук на тренировки. Направихме основен ремонт. Като се започне от покрива, през външна изолация, смяна на дограмата, замазка на пода. Не съм запознат с концесията на стадион "Спартак".

Нямам нищо общо с футболния профил на стадиона. Залата е в договорни отношения. Няма общо с концесията. Не искам да коментирам срока на договора. Това са между нас и общината договорни отношения. Няма как иначе да влезем и да тренираме. Залата отговаря за изискванията по художествена гимнастика.  Искам да благодаря за подкрепата на кмета Иван Тотев, на заместниците му Димитър Кацарски и Георги Титюков, както и на Петър Зехтински. Ще се радвам да се намери добър стопанин и за стадиона, на който минаха моите най-хубави години. Надявам се в най-скоро време да бъдат направени терени за децата, които да могат да тренират при нормални условия,  а футболният "Спартак" да се завърне с мъжки отбор там, където му е мястото", казва Праматаров. 

Той самият е играл на този стадион от 1991 до 1996 година. Тогава тимът стигна до "А" група, когато за един сезон се случи така, че Пловдив имаше 4 отбора в елита. Надява се това време някога да се завърне. Според него обаче да инвестираш във футболен клуб е сериозно предизвикателство - изискват се много средства и търпение. Решил е да подпомага съпругата си, която се занимава с деца в красив спорт като художествената гимнастика. 

"Малките тепърва се изграждат и затова е нашата роля - да ги подготвяме за живота и за големия спорт. След 10 години се виждам щастлив и усмихнат, с много деца около нас. Радвам се, че моята съпруга Господ е дал такъв талант да се занимава с художествена гимнастика. Повече от 25 години тя е треньор, бивша европейска шампионка. Да се занимаваш с деца е призвание. При нея наистина се получава с лекота.  В момента в клуба тренират 150 момичета. Повечето са от "Кючук Париж". В квартала никога не е имало клуб по художествена гимнастика, затова решихме да вземем залата и да я ремонтираме. Имаме планове за други подобрения, но всичко по реда си", завършва Праматаров.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?