Захариева към македонците: Спрете да лъжете

Не искаме Северна Македония да променя историята, а да каже истината. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. „Няма как да направиш компромис с истината. Аз много пъти съм казвала, че ние не искаме да правим компромис с истината. Той и самият Гоце Делчев е казвал много пъти, че е българин. Това, което за мен е абсурдно и подчертавам, че не е предложение на тяхното правителство, беше за общото празнуване на Гоце Делчев на 7 октомври. Много българи дори не я знаят тази дата, тя е най-голямото предателство и няма как да го честваш“, посочи външният министър и обясни, че на 7 октомври под натиск на Сталин Георги Димитров изпраща костите на Гоце Делчев в Скопие.

„Това предложение е абсурд“, коментира Захариева пред bTV. Тя посочи, че правителствата на България и Северна Македония биха искали да видят много по-бързи темпове в работата на Комисията по исторически въпроси. „Защото те продължават да лъжат децата си, а няма как да се опитваме да ги възпитаваме във фалшив национализъм. България няма претенции към историята на Македония след 1944 г.“, коментира тя.

„За изминалите 30 години не сме имали такова развитие между двете държави, каквото се случва през последните няколко години“, посочи външният министър. По думите й, преговорите били трудни, но се виждала промяна в отношенията. „Но те трябва да кажат истината. Ние не искаме да променят историята, а просто да кажат истината. И затова толкова се фокусираме върху учебниците - защото докато продължават да възпитават учениците си във фалшив национализъм, нищо няма да се промени. Въпросът е да започне промяна в манталитета“, подчерта тя.

„Дали ще има промени в кабинета и в ГЕРБ може да каже само премиерът Бойко Борисов. Промените в едно правителство и партия са нещо напълно нормално. Мисля, че сме близо до договорка за изтребителите F-16. Цената, която се споменава в медиите, не е крайната. Тепърва предстоят още преговори. Процедурата в САЩ е много по-различна отколкото в България. Българските летци заслужават най-доброто и аз съм убедена, че ще го получат“, каза още външният ни министър. „В България нямаме регистрирани бойци, които са се сражавали в Сирия или Ирак на страната на „Ислямска държава“. Това, че ИД е разгромена не означава, че битката е спечелена. Всички трябва да бъдем много внимателни“, каза Захариева, коментирайки темата с вербувания от "Ислямска държава" 16-годишен ученик от Пловдив.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?