Загубихме складовете на Кудоглу и къщата на "Цар Асен" 5

130 обекта с национално значение има в Пловдив и областта

На 18 април отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата. Денят се чества от 1984 г. по решение на ЮНЕСКО. На този ден отдаваме дължимото на националното ни наследство, почитаме хората, отдадени на каузата за опазването му, което е изключително отговорна роля.

От деветте български обекта в Списъка на културното и природното наследство на ЮНЕСКО седем са културни паметници - Боянската църква, Мадарският конник, Тракийската гробница в Казанлък, Скалните църкви на село Иваново (Русенско), Древният Несебър, Рилският манастир, Тракийската гробница в село Свещари (Разградско), и два природни - Национален парк „Пирин” и Биосферният резерват „Сребърна”.  В Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО са: Чипровските килими, Нестинарството, обичаят „Сурва“, Бистришките баби, Събор на народното творчество в Копривщица. 

Преди два месеца правителството обяви, че вековните букови гори на резерватите в Национален парк "Централен Балкан" също стават част от световното наследство на ЮНЕСКО. Те ще бъдат включени в обекта "Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа", който е разположен на територията на Австрия, Албания, Белгия, България, Румъния, Словения, Испания, Италия, Хърватска, Германия, Украйна и Словакия. 

Паметниците на културата с категория "Национално значение" на територията на област Пловдив са над 130, сочат данни от Националния  регистър на недвижимите културни ценности.  Част от тях имат историческа, архитектурна или художествена стойност. В региона са обособени и групови недвижими културни ценности и архитектурно-исторически резерват. Такива са Античен град Филипопол и Старинен Пловдив, античен град в  Хисаря, както и старинната част на село Свежен.

Преди две години най-безцеремонно бе разрушена къща - паметник на културата, на ул. "Цар Асен" 5 в Пловдив. Това предизвика гнева на Владимир Дановски, син на режисьора Боян Дановски. В свое писмо  Дановски пише до тогавашния министър на културата Вежди Рашидов: „Потресен съм от един очертаващ се (за съжаление не първи по рода си) вандалски акт!  Бившата сграда на пловдивското музикално училище на улица "Цар Асен", обявена за паметник на културата, е напът да бъде разрушена - въпреки всички уверения, че фасадата ще бъде запазена и реставрирана.  И това става в Пловдив, обявен за Европейска столица на културата. Първо тютюневите складове, сега музикалното училище". 

Днес от паметника на културата няма и следа. На негово място се строи бизнес сграда. Теренът е закупен от Жанет Павлова, собственичката на магазини "Лекси".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
СОКОЛОВА

СОКОЛОВА

18.04.2019 | 11:23

Днес от паметника на културата няма и следа. На негово място се строи бизнес сграда. Теренът е закупен от Жанет Павлова, собственичката на магазини "Лекси".-АКО ТОВА НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ЗДРАВЕ МУ КАЖЕТЕ. НЕ ЗНАЯ ДО КОГА И ЗАЩО ТЪРПИМ ,КАКВО ЩЕ ОСТАВИМ НА ПОКОЛЕНИЯТА НИ

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?