Подай сигнал

Загадката на Малтепе: Император или цар лежи под 20-метровата кула

Страх ме е да си помисля какво може да се крие долу, казва археологът доц. д-р Костадин Кисьов

На път

от Росен Саръмов 3351 прегледа 0

Малтепе смайва с мащабите и находките си

Ще открием ли край пловдивското село Маноле най-голямата и напълно запазена антична сграда от античността? Става въпрос за масивна структура с размери 20 на 20 метра, която е висока поне 7-8 метра. В такъв обем може да влезе Голямата базилика в Пловдив. Какво точно има там, ще стане ясно това лято, когато екипът на археолога Костадин Кисьов продължи с разкопките на Малтепе. „Страх ме е да си помисля какво може да се крие отдолу”, признава доц. д-р Кисьов, който е виждал какво показват геофизичните уреди. За важността на находката говори и финансирането за 2019-а, което е осигурено от бюджета на Община Пловдив, както и от Община „Марица”. Току-що и испанското издание на „Нешънъл Джиографик” публикува голяма статия за находката.


Преди 18 години иманяри първи атакуваха мегакомплекса край село Старосел. Какво изчезна тогава от него, все още е трудно да се каже. Хубавото е, че това няма да се случи с новия мегаобект - могилата Малтепе край Маноле. Един от шефовете на завода в Шишманци предложил една част от пръстта, която била изкопана, да се извозва в депото в завода. „Така се освободихме безплатно от нея, а тя беше наистина много. Така ни остана една сума от 25 000 лева, която е като икономия. С тези пари плащам охраната на Малтепе от ноември до май. Така няма да стане като в Старосел”, обясни доц. д-р Кисьов.

Разкопките са разкрили една кула, на чийто връх вероятно е имало статуя. Под нея кулата е поне 20 метра висока. „Всичко това е от масивно каменно строителство. В тази кула няма кухини. От върха <210> иманярите бяха пробили 7-8 метра дупка надолу. Разчиствахме им поразиите”, разказа Костадин Кисьов. Древните строители са започнали да строят и са трупали около градежа пр​ъст. Използвали са ​я като скеле. Вдигнат 2 метра и натрупат около гробницата 2 метра пръст.

Археолозите са открили на различни по височина пластове варниците на древните строители. Така в момента на довършването си тя е била напълно скрита под земята. Подобни градежи е имало в Египет, имало е и в Рим.


Това, което още не е оповестено досега, е, че отстрани, под кулата, се крие нещо голямо. „Вече ме хваща страх от това, което виждам, че излиза като размери. Гробниците са малки. Мавзолеите са с друга структура. Какво може да има отдолу”, пита археологът. Гробницата тук е като пирамида. Екипът археолози е още на 15 метра над кота нула - за геофизиката това е голяма дълбочина. И въпреки това изследванията показват, че в основата на кулата от север и юг се показват големи аномалии. „Има една огромна структура с размери 20 на 20 метра и с височина около 7-8 метра. Това го наричаме „аномалия”, обясни Костадин Кисьов.

Ако това е много голяма представителна с​града, която е почти изцяло под земята, това ще иска много време за проучване. Това означава да се реши откъде и как да се влезе в нея. „Трябва да отида някъде да си избистря главата, за да избера метода на проучване. Къде ще търсим входа <210>? Или ще вървим към варианта за разкриването на цялата структура. Ако това е някаква красива сграда, тя трябва да се запази”, категоричен е шефът на Археологическия музей.

Страх ме е да си помисля какво може да се крие долу, казва археологът доц. д-р Костадин Кисьов
Страх ме е да си помисля какво може да се крие долу, казва археологът доц. д-р Костадин Кисьов

Засега от кулата е открито само това - до кота нула има още 14 метра надолу
Засега от кулата е открито само това - до кота нула има още 14 метра надолу

Коментари