Задържаните роми в Куклен: Биха ни с бухалки и псувни

Юри, Жана и Румен били прибрани само като свидетели, след побоя ще си търсят правата в съда

Полицаи ни биха с бухалки, насочваха пистолет, макар и без пълнител, изливаха вода върху главите, а после накараха момче да пие от земята, твърдят роми, които бяха задържани след конфликта между българско и циганско семейство на Великден в Куклен и освободени след изтичането на мярката им от 24 часа. Тази сутрин 52-годишният Юри Димитров, 46-годишната Жана Емилова и Румен Емилов на 42 г. осъмнаха пред „Съдебна медицина” в Пловдив.

В медицинските  свидетелства на тримата пише, че имат кръвонасядания, охлузвания, синини и следи от удари по гърба, ръцете, краката, лицето. Становището на ръководителя на Катедра по съдебна медицина в УМБАЛ „Св. Георги” доц. д-р Светозар Спасов е, че „описаните травматични увреждания са причинени от удар с или върху тъп предмет и е възможно по начин и време да са получени, както съобщават освидетелстваните”. И тримата не са били преки участници в разправията, а са прибрани от униформените в качеството на свидетели.

Оказах се случайно на мястото на кавгата, разказа пред „Марица” Юри Димитров. Той живее в друг квартал на Куклен, но в неделния ден отишъл при баба си, която живее на 300 метра от Шаламанови и Карагьозови. Същата вечер мъжът имал рожден ден и приготвяли софрата за почерпка. „Като се вдигна гюрултията, видях патрулната кола и как полицай удари Златка Карагьозова. От зъбите й потече кръв”, твърди мъжът.  По думите му той я посъветвал да даде обяснения пред полицаите. Тогава униформените му поискали личната карта. Румен обяснил, че не живее там и не е в него. Прибрал се у баба си. След 10 минути пристигнала жандармерия, пак излязъл на улицата и тогава го прибрали като свидетел.

„Бях сам в патрулката, която отби от пътя между Куклен и Брестник. Единият полицай от предната седалка се премести при мен отзад и започна да ме удря с бухалка в главата и гърдите”, разказва Юри. Той твърди, че в ареста на Първо РУП всички задържани вкупом са били свалени в помещение, което представлява нещо като гардеробна. „Бяхме с вързани ръце на колене, обърнаха ни към стената и ни млатиха наред с бухалка”, обяснява мъжът. По думите му през десетина минути полицаи им изливали вода на главите, за да не припадат.

Според него униформените от патрулката били сред мъжете, които го налагали и в районното. На единия даже му свършила смяната и колегите го подканили да спре, но той продължил. Нанасяйки ударите, по думите на пострадалите, униформените крещели „Ваш’та мама циганска!” и други ругатни и обиди. Единият ми викна: „Кой те удари?” Казах: „Вие.” А той пак удряше и крещеше: „Аз не съм те ударил, ти си паднал!”, разказва Юри.

Спомня си и как 16-годишният Кънчо Камбуров помолил за чаша вода. „Донесоха една туба и му я изсипаха на главата. После го бутнаха и го караха да пие от земята. Въртеше се като делфин на пода в локвата с вързани ръце”, разказва Юри.

От 5 години той живее в Германия, където държи магазинче за банички. „Там не може да се случи такова нещо.Да ти свърши бензинът, полицаят отива да зареди и ти носи тубата”, прави сравнение той. „Като свидетели ни качиха, а ни връщат като животни”, обобщава мъжът. И добавя, че полицаите му взели телефона и го счупили с бухалките заедно с мобилните апарати на останалите. Когато го освобождавали, си го поискал. Дежурният тръгнал да го търси и даже звънил на колегата му у тях, но той отговорил, че Юри нямал телефон.

В медицинското свидетелство на мъжа е записано, че той е с охлузване в лявата част на главата, кръвонасядане отзад на врата. На гърба и задната повърхност на лявото рамо съдебните медици са установили 20-сантиметрово двуконтурно кръвонасядане и още три на лявата гръд. Мъжът има още множество синкаво-морави белези по крайниците.

Жана Емилова пък е с огромен оток на окото и кравонасядания по тялото. Бях на кафето, когато стана суматохата, разказва тя. Даже посъветвала: „Златке, прибери си синовете!”. По думите й, полицаите упражнили сила и тя извадила телефона си с думите: „Сега ще снимам какво правите, за да ви види цяла България”. Всъщност телефонът дори не бил включен на видео или в режим за снимане, но заради това полицаите прибрали Жана в патрулката. Още щом седнах в колата, униформен мъж почна да ме удря, твърди тя. Питал я къде е Кънчо, а когато тя поискала да уточни кой точно, че има няколко мъже с това име, й креснал: „Ти го криеш, циганко!”

Нататък разказът на Жана съвпада с твърденията на Юри за боя в ареста на Първо РУП. След него жената била преместена във Второ РУП, където прекарала нощта. Там върху нея не е упражнявано насилие. По време на боя Жана чула полицаите да се обръщат към един от биячите с името Краси. „Удряше ме висок човек, със сини очи, кестеняв. Това лице никога няма да забравя”, казва жената.

42-годишният Румен Емилов е брат на Златка Карагьозова, която е сред задържаните с удължена мярка 72 часа. Прибрал се от Германия за Великден. С родата заколили агне и седнали да се веселят. Като чул караницата, мъжът отишъл да види какво става. После се прибрал, хапнал, поспал, даже пил една мастика. Към 21 часа пристигнали полицаи и го задържали. „Казаха ми: „Ти на побойник ли се правиш”, разказва Румен. Опитал да обясни, че не е участвал с свадата.

По думите му полицаят креснал в отговор: „Не ми се прави, мангал!” Мъжът описва, че по време на боя над всички задържани един от униформените извадил пистолета си, махнал пълнителя и го насочил към сестра му Златка, натиснал няколко пъти спусъка, а после й просъскал: „Ей, циганко, имаш късмет, ще живееш!” През цялото време биячите викали: „Гледайте към стената, никой да не се обръща!”. След боя полицаите разпитали Румен и в 3 часа призори го освободили. Племенниците му Васко и Румен Карагьозови, които са синове на Златка и пияни предизвикали разпрата, остават в ареста заедно със сина на другата му сестра – 16-годишния Кънчо Камбуров. Самият Румен е с охлузвания и синини по крайниците.

Заключението на съдебните медици е, че на тримата „са били причинени болка и страдание, без причиняване на разстройство на здравето, по смисъла на чл. 120 ал. 2 от Наказателния кодекс”. При доказана вина на извършителите той предвижда лишаване от свобода до 6 месеца, пробация или глоба от 100 до 300 лв. Юри, Жана и Румен са категорични, че ще си търсят правата в съда.

Питат по къщите: Къде ви е дрогата, пистолетите къде криете

„Втори ден полицаи ни влизат по къщите с думите: „Къде ви е дрогата? Пистолетите къде криете?”. Ровиха даже в бельото на жените”, разказа Кънчо, брат на Жана Емилова, който придружаваше сестра си до „Съдебна медицина”. Както „Марица” писа, скандалът в Куклен на Великден бе последван от полицейска операция, в която силите на реда проверяват за всякаква незаконна дейност наред по къщите на ул. „Дружба” в градчето. Днес се чуло, че ще проверяват и дали постройките са законни.

Всички ние работим, мнозина зад граница, имаме легални доходи, къщи на няколко етажа, какво очакват да открият, недоумява Юри Димитров. Откакто се помни, е все сред хората от другите етноси. „Няма и как да се делим – като слезем на кафето, сме все турчин до циганин, до българин. Звънят ми в Германия: „Как си, комшу?”. Никой никога не е влязъл в ареста, понеже е откраднал”, описва мъжът.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
ВИНЕТУ

ВИНЕТУ

01.05.2019 | 09:35

Срам имате ли,или ви е направена лоботомия???Артисти били,тези охлузвания,синини от какво са бе,разбирачи,да не са се гримирали!?!?Така ли трябва да се отнася полицай към хората,ето защо ги нападат,дори и в униформа,защото първо те не уважават униформата!!!Колко Голям мъж си за да биеш и да се гавриш с вързан човек!?!?

Отговори
10 4
България над всичко!!!

България над всичко!!!

30.04.2019 | 21:36

Вие сте за изтребване бе мършо мургава миризлива. Само тупалки за вас,докато не разберете къде ви е мястото,паплач!!!

Отговори
2 18
Павел Томов

Павел Томов

30.04.2019 | 20:51

Преди тези самоожалвания и оплаквания по медиите, нека циганите да започнат истински и достоверно историята от самото ѝ начало, без да премълчават нищо! Иначе няма как да стане!!!

Отговори
2 10
Ха!

Ха!

30.04.2019 | 19:07

Направо ми дожаля. В Америка щеше да има трупове, да не се лигавят тия.

Отговори
3 10
Пловдив

Пловдив

30.04.2019 | 18:43

ЛЪЖАТ ЦИГАНИТЕ, ГОЛЕМИ АРТИСТИ СА,

Отговори
8 13

30.04.2019 | 15:03

Aбе "Марица", на коментар номер 2 - bam 30.04.2019 | 13:57 - гласувах с плюс(+), защо не излиза? Не е ли някак жалко така да манипулирате гласуването? Ако мислите, че е "по европейски" - дълбоко се лъжете! По евразийски е, по евразийски.

Отговори
5 1

30.04.2019 | 14:59

Управляват мутрите от СИК и руските "патриоти" - нищо неестествено! Европейска България ли? Друг път! На власт са същите кагебистки мутри, които оглозгаха страната 1989 г.

Отговори
10 5
bam

bam

30.04.2019 | 14:03

Полицаите са сбъркали много! Сега следват оставки! Как не разбраха, че е 21-ви век!

Отговори
18 13
bam

bam

30.04.2019 | 13:57

Осраха се пак нашите полицаи... жалка картинка са. Ще плащаме, ама ще има и уволнени и разследвани! Тъпанари полицаи..

Отговори
16 14
най- вероятно пак ние всички ще им платим в Страсбург, както и преди

най- вероятно пак ние всички ще им платим в Страсбург, както и преди

30.04.2019 | 13:14

Ушевите явно искат да идат на трайно свиждане при онези бастуни- убийците на чората...сега не са голямата работа вече, тихи са като великденски агънца

Отговори
11 8

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?