Задържаха двама, опитали да източат над 600 бона европари

50-годишен мъж и 45-годишна жена от Пловдив са били задържани при операция на отдел „Икономическа полиция“ към Областната дирекция на МВР. Те са получили обвинения от прокуратурата за опит неправомерното да усвоят над 600 000 лева европейски средства. 

Според тезата на обвинението, задържаните са действали в периода от октомври 2017 г. до януари 2019 г. Двамата предоставили неверни сведения пред Бюрата по труда в градовете Пловдив, Раковски, Велинград, Котел,. Харманли и Свиленград, както и пред Агенцията по заетостта. Целта им била да получат средства от еврофондове, предоставени от ЕС на България по проекти „Работа“ и „Обучение и заетост“ на стойност 696 837.32 лева, като са получили средства в размер на 93 905.55 лв. по тези проекти. Парите изтеглили от банкови сметки с титуляри 101 лица, чрез използване на издадените им банкови карти, за което са знаели че е придобито чрез тежко умишлено престъпление 

Полицейската акция е била извършена в понеделник и е включвала претърсвания и изземвания в Пловдив, Сливен и Свиленград. Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа с постановления на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо тях на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”. 

За престъпленията, в които двамата са обвинени, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева. 

Разследването по случая продължава.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?