Задълбочава се демографската криза у нас СНИМКИ и ВИДЕО

Здравето на българите в цифри

Правителството прие годишен доклад за състоянието на здравето. Детската смъртност в България продължава да е близо два пъти по-висока от средната за Европейския съюз. И все пак според властите равнището от 6, 4 смъртни случая на всеки хиляда деца е най-ниското в историята на демографската статистика, предава NOVA.

България изостава и по отношение на показателя "средна продължителност на живота". През 2017-та година достига до около 74 години, но все още е значително по-ниска от тази в Европейския съюз - около 80 години.

Демографската криза вече е приета за даденост. Бавно, но сигурно, цифрите показват, че се задълбочава. Един от показателите е намаляващата раждаемост. Според лекари зад цифрите, стоят личните избори.

„Безметежният начин на живот, който не е свързан с никакви поемащи рискове и във всеки един момент може да се откажеш от връзка и от всичко останало”, посочи като причина д-р Иван Диков, специалист по акушерство и гинекология.

На тези, които все пак избират семейството, медицината помага, когато раждането не може да е естествено, но в България процентът на раждания със секцио е значително по-голям, смятат специалистите.

„На мен скоро ми се наложи да направя една справка - в държавите, които са членки на Европейския съюз, процентите на оперативните раждания с цезерово сечение се движи между 22 и 25 %. Ние реално надскочихме 50%”, обясни д-р Диков.

Затова лекарите искат освен отчетите и докладите да се информират и майките.

Освен, че раждаемостта намалява, хората живеят и по-дълго, т.е населението е застаряващо. Властите отчитат, че през 2017-та година намалява заболеваемостта от рак, но специалистите са критични към тези оптимистичните данни.

„На първо място е необходим истински раков регистър на България, въпреки че имаме опит за направата на такъв, данните са много фрагментарни и аз лично не бих разчитал на тях”, каза д-р Николай Недев,  радиационен онколог.

Подобен регистър се чака от години. А на фона на оптимистичните изводи на българските власти, световните данни сочат, че онкоболните се увеличават.

„Българското население намалява, по абсолютна стойност. Голяма част от българите живеят в другата България и ако има някакво намаляване на броя на раково болните в България, то е резултат на това, че хората просто не са в България”, смята д-р Недев.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?