Подай сигнал

Задминаха IT сектора по заплати, вижте къде са големите пари

Бизнес зона

от Екип Марица 19396 прегледа 0

Финансовият регулатор си извоюва едни от най-високите възнаграждения в администрацията

Заплатите на чиновниците в държавната администрация надхвърлят по ръст тези в най-успешния сектор у нас - на информационните технологии, пише в. Сега.

През 2018 г. нетните възнаграждения на заетите в министерства и агенции са скочили средно със 17.3%. Това става ясно от доклада за състоянието на държавната администрация за 2018 г., приет от правителството. В него се цитира годишният доклад на Европейската комисия за доходите на чиновниците в страните членки към средата на миналата година. За сравнение - през юни 2018 г. средната заплата в страната е била 1119 лв., което е с 9% повече на годишна база, показват данните на националната статистика. А най-високите заплати - тези на работещите в сферата на IT и телекомуникациите, са се увеличили с 13%.

Интересно е, че през 2017 г. докладът за състоянието на държавната администрация отчита доста по-скромен ръст на чиновническите заплати у нас - едва от 2.5%. Няколко фактора помпат възнагражденията на държавните чиновници през миналата година, става ясно от доклада. Сред тях са увеличението на минималната работна заплата за поредна година с 50 лв., текучеството, което водело до определяне на по-високи индивидуални заплати на новоназначените служители, повишаването в длъжност, при което също се вдигали възнагражденията. Отражение върху статистиката оказвала и промяната на статута на служителите в Комисията за финансов надзор в началото на 2018 г.

Финансовият регулатор си извоюва едни от най-високите възнаграждения в администрацията у нас наред с тези в БНБ. В резултат на това шефовете на дирекции в КФН се разписват срещу 5133 лв., актюерите - за 4500 лв., а старшите експерти - срещу 2893 лв. Председателят на КФН получава 13 149 лв., а тримата му заместници - по 12 хил. лв.

Коментари


Ама че простотия, къде е ръст на заплати, къде е размер на заплати-каквото заглавие сте сложили...При застой на под-под- средното на заплатите в администрацията, че са се опитали да ги вдигнат и пак не са достигнали до никакви нива, тука се пишат пълни простотии. Марица, вземете се в ръце, която и статия да ви зачета е много зле, или само който си пише си разбира какво иска да каже, или са пълни неграмотници, или се изопачава истината...Не ставате изобщо!

Това са пълни глупости,няма капка истина И не поставяйте всички държ.служители под един знаменател!

Доста ниски ми де виждат заплатите на председателите и членовете на КФН ! Доста финансови наруители са " поставили " там , където им.е мястото !

Глупости. Работя в регионално министерство и заплата ми не се е увеличавала през последните 3 години, нито пък е над 1000 лв. А ако напусна и някой друг дойде на моето място, ще започне на минимална.

Номенклатурата на Шайката трябва да се угоява.