Забраниха вноса на месо на Летище Пловдив заради чумата

Поставена е и информационна табела на Летище Пловдив, която цели разясняването на ограничителните мерки срещу чумата, които ще бъдат предприемани за пристигащите пътници. Сред тях е забраната за внос на месни хранителни продукти.

Това стана ясно на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, на която бяха набелязани мерките за предотвратяване на разпространението на болестите Чума по дребните  преживни животни и недопускането на проникването на болестта Африканска чума по свенете в България.

На заседанието, което се състоя по заповед на областния управител Здравко Димитров, присъстваха заместник областният управител Димитър Керин - председател на  епизоотичната комисия към Областна администрация – Пловдив, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – д-р Камен Янков и д-р Тодор Бенков - началник на отдел „Здравеопазване на животните” към ОДБХ, директорът на РДГ – инж. Мирослав Димитров, представители на ОДМВР, РЗИ и Ловно-рибарско дружество „Сокол“, кметове и представители на общините в областта.

Доктор Янков разясни, че в момента се провежда  превантивно пръскане на главните пътища и паркингите в областта с дезинфекционния препарат „Виркон S“, а екипи от ОДБХ провеждат разяснителна кампания на фермерите и частните стопани, а полицейски патрули следят за нелегална търговия и транспортиране на животни. Ловните дружинки в областта също са инструктирани и обучени за вземане на проби от дивите животни при отстрел.

Директорът на РДГ инж. Димитров обясни, че от днес се разрешава провеждането на групов лов, който има за цел да намали популацията на диви свине, като превантивна мярка за недопускането на навлизането и разпространението на територията на  страната на болестта Африканска чума по свинете, от която вече има огнища в съседна Румъния.

Вече са раздадени 1200 комплекта, с които да се вземат проби от дивите свине и да се дават за изследване от лабораториите. Основна предпазна мярка за защита от разпространението на болестта е започналото вече изграждане на защитна стена по сухопътната граница с Румъния. 

Д-р Бенков обясни, че болестите не са от групата на зоонозите и не са опасни за човека, но вирусът на Африканската чума може да се предава с храните, поради което хранителните отпадъци трябва да се изхвърлят само в затворени контейнери за смет и в никакъв случай да не бъдат използвани за изхранване на селскостопански животни.

Целта е да се ограничи антропогенният фактор, който е основния източник на пренасяна на вируса. Заболяването може да се пренася механично от човек чрез дрехи, обувки или заразени месни продукти и поради тази причина се налага спешното прилагане на превантивни мерки за ограничаване и недопускане на разпространението му, защо смъртността е голяма и няма лечение и ваксина, а икономическите загуби са огромни.

До края на седмицата трябва да бъдат съставени общински епизоотични комисии, на които да бъде проведена разяснителна кампания сред селските стопани. Те трябва да бъдат запознати с мерките за превенция  и контрол. Всеки фермер в страната трябва ще бъде запознат със епизоотичната обстановка и набелязаните мерки за недопускане на заразните болести.

Необходимо е да се направи регистрация на всички животни отглеждани във фермите, които влизат в трите групи – индустриални ферми и домашни ферми тип А и Б. Така ще се упражнява по-голям контрол и при изплащане на обезщетенията при наложително умъртвяване на животните.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?