Подай сигнал

Забавачките събират по 30 деца в група

Пловдив

от Валентина Йеремиева 780 прегледа 0

Забавачките събират по 30 деца в група

Приемът в първите възрастови групи в детските градини в Пловдив се завишава до 30 деца. Предложението е внесено от кмета Иван Тотев в Общинския съвет и ще се обсъжда на първата сесия след лятната ваканция, насрочена на 17 септември.

Наредбата за прием в забавачките се променя за втори път тази година, след като местата не стигат. Досега при 3-годишните допустимият прием беше 22 деца. В края на май с решение на местния парламент „таванът” беше завишен до 28, а сега се вдига до 30. Родителите са силно притеснени, че възпитателите трудно ще се справят с хлапетата, които за първи път ще прекрачат прага на забавачката и тепърва ще свикват с новата среда. В тревога са и учителите.

Мотивът на администрацията е, че местата в детските градини не стигат. На първия тур в началото на лятото заявления са били подадени от 2395 деца за общо 1849 места. Според данните на Община Пловдив при последното класиране, проведено в края на август, извън са останали 152 деца. Свободните места са само 61 и повечето от тях са в район „Източен”.

В Община Пловдив обаче са пресметнали, че заради отсъствията средномесечната посещаемост в най-малките възрастови групи е около 18 деца. С тази статистика администрацията иска да убеди съветниците, че увеличението на децата в групите няма да се отрази на условията в забавачките.