За закуска да хапнем юфка – забравената царица на пастата

Вкусна закуска, сладки и солени печива и изкусителни десерти се приготвят от тестения продукт

Млечна баница с юфка  

Необходими продукти:

1 пакет домашна юфка, 4 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 л прясно мляко, масло - 1/2 пакетче, 1 ванилия, олио  

Начин на приготвяне:

В подмазана с олио тава сипете юфката и отгоре разпределете парченца масло. Сложете да се запече във фурната, докато се зачерви и маслото напълно се стопи. Успоредно с това разбийте яйцата със захарта, млякото и ванилията. Залейте сместа върху юфката и върнете във фурната да се пече на умерена температура за около 20-30 мин. Поднесете порция от млечната баница с юфка, поръсена с малко пудра захар по желание.

Мусака с юфка  

Необходими продукти:

400 г кайма смес, 150 г юфка, 1 глава лук, 400 г картофи, 1 морков, 1 малка зелена чушка, 1 стрък целина, 2 големи домата, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер и сол на вкус, 60 мл олио, 3 с.л. накълцан магданоз. За заливката - 2 яйца, 350 г кисело мляко, 1 с. л. с връх брашно, 2 щипки сол.

Начин на приготвяне:

Подгответе си всички зеленчуци, като доматите и моркова настържете поотделно, а лука, чушката и целината нарежете на ситни кубчета. Картофите направете на едри кубчета. Загрейте олиото на умерен огън и с щипка сол запържете лука и целината. След 2-3 минути сложете моркова и чушката и бъркайте още около 4-5 минути. Добавете и доматите с още малко сол и когато водичката от тях се изпари, но не напълно, сложете каймата и черния пипер и бъркайте, докато стане на трохи. Отстранете от огъня, прехвърлете в тавичка и сложете накълцания магданоз и кубчетата картофи. Залейте с 300 мл вода, сложете червения пипер и разбъркайте хубаво. Печете в загрята на 200 градуса фурна за около 16-17 минути или до полуготовност на картофките. Извадете тавичката и сипете юфката и още водичка, тъй като ще е почти извряла (около 200 мл), и върнете във фурната за още 10 минути или до пълното омекване на юфката и картофите. Залейте ястието с разбитите яйца с брашното, солта и киселото мляко и запечете до златист загар на заливката.

***********

Юфката се прави от изсушени тестени кори. По своя вид наподобява някои видове паста, но в технологията на приготвяне на паста и юфка има съществени разлики. Под думата юфка най-често разбираме онази топла сутрешна закуска, която майките ни приготвяха в детството, с добавка на сирене, захар, прясно мляко или пък чай.

Юфката е традиционен български продукт, макар че съществуват още няколко вида, като китайска и оризова юфка, а има и някои видове макаронена паста, която също се предлага под името юфка. Самата дума юфка няма множествено число, макар че е съставена от сякаш безброй натрошени изсъхнали тестени корички. Доста често с термина юфка се обозначава и ястието, което обикновено сме свикнали да похапваме на закуска.

За щастие и до днес по магазините можем да закупим домашна юфка с нейния познат и почти непроменен вкус. Цената  е достъпна и се предлага предимно в пакети между 400-500 г. На пазара се предлагат и различни видове юфка, приготвена с пълнозърнесто брашно, която е добра храна за диабетици.

В 100 г обикновена юфка се съдържат приблизително следните вещества: Калории: между 225-384 ккал, Белтъчини: 12 - 14.16 г, Въглехидрати: 68 - 71.27 г, Мазнини: 1.5 - 4.44 г.

Печената юфка може да се срещне в почти всеки магазин. Съхранява се в хладни и сухи помещения, не е необходимо да се поставя в хладилник.

Освен за вкусна и питателна закуска в съчетание с мляко, чай, сирене и захар, от юфка могат да се приготвят всевъзможни сладки и солени печива, изкусителни и вкусни десерти.

*****************

Как да си я правим вкъщи 

Рецептата за домашна юфка е съвсем лесна и дори начинаещ в кухнята би се справил, макар че се преминава през месене и точене. Рецептите за този български специалитет варират спрямо пропорциите на различните продукти, но технологията е сходна - замесване, разточване на тънки кори, изсушаване на слънце, леко запичане във фурна и натрошаване на юфката.

Необходими са 500 мл прясно мляко, 15 яйца, 1 к. л. сол, 1,5 кг брашно. Яйцата и солта се разбиват до получаване на пяна и след това се добавя млякото. Пресява се брашното в голям съд и по средата постепенно се долива от течната смес. Загребва се отстрани от брашното и постепенно се замесва меко и гладко тесто. Разделя се на 15 топки, които се покриват с влажна кърпа или тензух и се оставят за кратко да починат. Всяка топка се разточва на тънка кора с дебелина около 2 мм. Оставят се на слънчево място, за да изсъхнат. След това листата се натрошават на едро и се изпичат в загрята на 50 градуса фурна до пълното изсушаване на юфката. Оставя се да изстине, натрошава се на по-дребно и се прибира в хартиени пликове. Съхранява се на хладно и сухо място.

Юфката може да се приготви и с грис. За целта разбийте добре 10 яйца и към тях добавете сол, 1 литър затоплено прясно мляко и 200 грама грис. Постепенно замесете меко и гладко тесто, което трябва да разделите на 10 топки. Всяка топка разточете на тънка кора, а готовите кори слагайте на слънчево място, за да съхнат. 

След около час обърнете корите и след като изсъхнат още малко, трябва да се сцепят и да се образуват накъсани места по корите. Изсъхналите кори натрошете добре и ги сложете да се изпекат до леко зачервяване в загряна фурна. След като готовата юфка изстине, я приберете в торба от плат.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?