За първи път рапър бе отличен с награда Пулицър

Вестниците "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" спечелиха престижната награда Пулицър в категорията за публикации с общонационално значение за серия от статии и материали, посветени на възможни контакти между хора от предизборния екип на Доналд Тръмп и руски представители, предадоха световните агенции.

Наградата Пулицър е най-престижното американско отличие в областта на журналистиката, което се присъжда от 1917 г. Понастоящем то се присъжда не само в журналистически категории, но и в областта на литературата, музиката и драматургията. Наградата се придружава и от 15 000 долара. Отличията в различните категории бяха обявени на церемония във Факултета по журналистика към Колумбийския университет в Ню Йорк.

В. "Ню Йорк таймс" и сп. "Ню Йоркър" получиха отличието Пулицър в категорията за журналистика в услуга на обществото за статиите, в които разкриха аферата с холивудския продуцент Харви Уайнстийн, обвинен от десетки жени от шоу бизнеса в сексуални посегателства, извършвани в продължение на години.

В резултат на тези разкрития се зароди движението "Аз също".

Агенция Ройтерс получи наградата Пулицър в категорията за международна журналистика за репортажи, разкриващи връзките между филипинския президент Родриго Дутерте и полицейски "отряди на смъртта".

Ройтерс получава наградата Пулицър и в категорията за фотография за кадри, отразяващи кризата с рохингите в Мианма.

Американският писател Андрю Шон Гриър получи наградата Пулицър в категорията за роман. Той спечели отличието с творбата си "Лес", разказваща за неуспял писател на средна възраст на име Артър Лес и неговите комични преживявания, предадоха световните агенции.

В категорията за драма наградата Пулицър спечели Мартина Майок за пиесата "Цената на живота", разказваща за хора с увреждания и травми, съжителстващи с физически здрави хора.

Пулицър в категорията за биография получи Каролин Фрейзър за "Прерийни огньове", посветена на писателката Лора Ингълс Уайлдър.

Джеймс Форман-младши спечели Пулицър в категорията за документална творба за "Заключване на нашите: Престъпление и наказание в Черна Америка" - изследване на съвременната американска съдебна система и последиците от нея за цветнокожите лица и общности.

Джак Дейвис получи Пулицър в категорията за историческа творба за "Заливът", посветена Мексиканския залив, който е една от най-разнообразните и продуктивни морски екосистеми на планетата.

В категорията за поезия Пулицър получи Франк Бидарт за сборника "Сумрак".

В категорията за музика наградата Пулицър бе присъдена за първи път не на джаз музикант или на класическо произведение, а на рапър. Това е Кендрик Ламар, който я спечели с албума си "DAMN". Според присъждащите наградата в тази категория, албумът на Ламар е творба, която успява да улови и пресъздаде сложността на афроамериканския живот.

Кендрик Ламар вече спечели похвалите на музикалните специалисти заради впечатляващите си изпълнения на живо, текстовете на песните си, заради смесицата от хип-хоп, джаз, соул, фънк и африкански звуци в парчетата му. Неговите проницателни песни го превърнаха в глас на цяло едно поколение. Той бързо стана лидер в хип-хопа и любимец и на фенове на рока, попа и джаза.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?