За първи път България купува по-евтин газ от руския

Гръцката компания ДЕПА спечели търг на „Булгаргаз" за закупуване на природен газ. Тя е предложила най-ниска цена, съобщава БНР. Търгът бе за доставка на 144 милиона куб. м. газ за нагнетяване на хранилището в Чирен. Така за пръв път „Булгаргаз" ще купи газ, който не е доставен по дългосрочния договор с руската „Газпром Експорт".

От гръцката компания ще доставят микс от втечнен и тръбен газ. В търга освен ДЕПА участваха холандската фирма „Колмар" и българският търговец „Дексиа".

Предстои „Булгаргаз" да подпише договор с ДЕПА. Основно изискване на българската държавна газова компания беше цената да е по-ниска от определената от енергийния регулатор - Комисията енергийно и водно регулиране, която е 45 лева за мегаватчас.

Планира се цялото количество да бъде нагнетено и съхранявано в газохранилището в Чирен, пише кросс.бг. Доставката ще е чрез виртуална търговска точка на газопреносната ни мрежа.

От „Булгаргаз" обясниха, че целта на този първи за тях търг е да се тества пазара и да се разбере дали има търговци, които да доставят по-евтин от руския газ, получаван по дългосрочния договор.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?