Подай сигнал

За папите, митрополите и духовните водачи

Коментари

от Станимир Кронев 561 прегледа 0

"Колкото повече ми говорят за религия, толкова по-често започвам да си опипвам портфейла!. Тази велика мисъл на Марк Твен сякаш пророчески поставя религиите в контекста на модерния свят и новия високотехнологичен век. Ако Москва не вярва на сълзи, а Ватикана - на клетви, то новото поколение не вярваме в наместници или гласове господни. Това не значи, че ни липсва "вяра" или "път", нито значи, че отричаме Господ и нашето божествено начало. Вярваме в бъдещето и вървим по пътя към него, но няма как да оставим нито един ​митрополит, кардинал или дори патриарх или папа да ни водят към него.

И да ме прости Господ, това не е светотатство или богохулство, а прагматична мисъл и наличие на историческа памет. Нима православната ни църква очаква младите да последваме ученията на митрополитите? Тези същите със скъпите часовници, които сами са забравили за смирението и нравствеността, докато се возят в лъскавите лимузини. Или да се преклоним пред папата, който може да е добър човек, но представлява институция, доказала през вековете собствената си маргиналност и високомерие?

Гледайки двата умишлено поставени религиозни антипода в последните дни - папа Франциск и митрополит Николай, аз не виждам "духовни водачи". Всеки един от тях продължава да твърди, че в храмовете му Господ ни чува. Но защо Бог трябва да живее в църквите и катедралите, като само неколцина да имат връзката с него? Щом сме създадени по негов образ и подобие, не значи ли това, че Той живее във всеки един от нас и ни чува във всеки момент? Дълго мога да говоря за това как религии през вековете са поддържали имагинерен догматизъм и умишлено са саботирали човешкия дух и мисъл. Това обаче е минало и вярвам, че всички ние трябва да простим греховете им спрямо нас - Божите чада. Защото Господ ни обича такива - земни, но сякаш наместниците му в този свят са забравили това.

В модерния свят религията става нещо твърде индивидуално и вярванията на всеки един от нас все по-трудно ще следват досегашния общочовешки курс. Религиите и техните бастиони трябва да се променят и да приемат, че статуквото от предишните епохи няма как да бъде възстановено. Ако до преди век доктрината на Католическата и Православната църква е работела безотказно, то днес тя се пропуква. Томас Хобс казва: "Бог е вечен, но не и храмовете му", аз бих добавил, че и наместниците му на Земята не са вечни, но делата им ще определят бъдещето на проповядваните от тях учения. И ако искаме да ни остане поне капчица вяра, която да предадем на следващото поколение, то май се оказва, че сами трябва да сме си духовни водачи.

Коментари


Статията е написана в духа на Просвещението от което по-късно избуя либерализмът със всичките му икстеншъни днес. Накрая момчето логично в духа на либерасткия индивидуализъм,хедонизъм и конумативизъм логично стига до извода сам да си е духовен водач,тоест целта на сатанизма е постигната. Папата външно е много благ,но е клекнал пред икуменизма, Синедриона и либерастните джендъри.

Има огромна разлика в това да вярваш в Бог, но да не вярваш на религиозните институции. Папа Франсиск и Николай са просто два символа, които бяха противопоставени. Хората виждат тях тези дни и това ще остане като поредния ноусенс. Хубаво за Раковски и католическата общност, че папата дойде у нас, но нищо повече. А Николай ще си го търпим и църквите ще са все по-празни.

Калине, да цитираш някого, роден през 15 век и да публикуваш размислите си през 21 век е меко казано, израз на мисловна инсуфициенция. Такава демонстрираш и ти, след като мислиш, че Николай и Папата могат за бъдат сравнявани въобще. И как разбра, че папа Франциск се мисли за месия? Кое негово действие ти дава право да го твърдиш. Да ти го кажа с прости думи - не става дума за религии, а само за ДОБРО И ЗЛО! Ако ти и авторът не сте разбрали това, няма какво повече да си кажем!

Момчето цитира Томас Хобс което е достаъчно, че да има мнение. Викторе, а ти какво предлагаш, да дарим по 100лева на църквата, че да може дядо ти Николай да си купи още някоя кола или да поканим пак папата да ни гостува за няколко милиона? младежът не отрича Бог, а фалшивите му месии днес.

Това момче има да извърви дълъг път и да изчете липсващите му "2 вагона книги", които ни делят. Да си посредствен не е грях, но не е и за хвалба, още по-малко - публична!