Marica.bg

Marica.bg е регионална информационна агенция, представяща новини от Пловдив, Смолян, Пазарджик и Хасково. Публикуваните текстове се списват от репортерите и редакторите на вестник „Марица“ – информационния лидер на Южна България със 140-годишна история. Marica.bg следи събитиятa в Пловдив и регионите, България и света, спорта, политиката, бизнеса, културата и шоуто. Публикува новини, анализи, коментари, журналистически разследвания, интервюта и репортажи. В интернет е от 2009 година и вече има над 200 000 читатели дневно.


Връстник на свободна България

„Марица” е първият общонационален вестник на свободна България. Началото е поставено на 25 юли 1878 година в печатницата на Христо Г. Данов, който е и издател на „Марица“. Вестникът бързо се превръща в най-авторитетния у нас след Освобождението, списван брилянтно от най-добрите автори на времето.


Вестник Марица на 140 години

В периода 1878-1885 г. е издаван на български и френски език. Сред авторите се четат имената на бъдещите премиери на България Константин Стоилов и Иван Евстратиев Гешов, на Григор Начович и Михаил Маджаров, на Стоян Михайловски и Иван Вазов. От репортажите и информациите в „Марица“ е заимствал самият Симеон Радев, докато съставял своя труд "Строителите на съвременна България".


 

Лидер на пазара в Южна България

След 106-годишна пауза в сложните времена на политически катаклизми, войни и комунистическия режим вестник „Марица“ възкръсва на 3 юни 1991 г. Така в зората на демокрацията духовната столица на България се сдобива с вестник, който и до днес мери сили с националните печатни и електронни издания. В момента „Марица“ е безспорен информационен лидер на Южна България, като не спира да развива своите продукти винаги в услуга на читателите си.