За кого точно е поръчката за лампите в Колодрума

Публикуваните условия създават предпоставки за толериране на определени фирми и ограничават конкуренцията

Практиката на организиране на обществени поръчки в Пловдив в противоречие с изискванията на закона продължават. Поредният случай е с тази за подмяна на осветлението на многофункционалната спортна зала "Колодрума" от миналата седмица. Не бих коментирала целесъобразността на поръчката и поредния  номер по отношение на допълнителните разходи за тази зала. В случая става дума единствено за нейната законосъобразност.

Призовавам Община Пловдив спешно да измени условията на поръчката, така че да гарантира съответствието с основните принципи, заложени в Закона за обществените поръчки, за да не се наложи после отново да обвинява "недоброжелателите си", че пречат на работата , като непрекъснато обжалват нейните актове.  

В този си вид условията на въпросната обществена поръчка ограничават конкуренцията, свеждайки възможния изпълнител на дейностите за 800 000 лева без ДДС само до един.  

Припомням ви, че законово заложени принципи при възлагане на обществени поръчки са: равнопоставеност, свободна конкуренция, пропорционалност, публичност и прозрачност. Възложителите на обществени поръчки нямат право да включват условия, които дават необосновано предимство на едни или ограничават участието на други.

В условията на настоящата обществена поръчка обаче тези принципи са грубо нарушени.

Проектите за допълващо осветление, качени на сайта на Общината, по които следва да се работи, са разпознаваеми само по контурите си. Цялата текстова информация е замъглена и абсолютно нечетима. Това поражда съмнения, че този, който ще спечели поръчката, вече разполага с всички налични проекти и други желаещи да участват не е добре да ги имат.

Неясно остава защо е предвидено за допълващо осветление да се полагат десетки хиляди метра (33 800) кабели, видно от посоченото в количествено-стойностната сметка, като имаме предвид, че строителството на залата е обявено за завършено.

В документацията е налице и едно абсурдно комплексно изискване, което ще доведе до отпадане на кандидати: кандидатът трябва да е изпълнил минимум 1 обект с изграждане на осветителна система, постигаща осветеност от минимум 1200 лукса в спортна зала! Тоест всеки, който е правил друг обект с led осветление, а не конкретно спортна зала, е „вън от играта“. Също така изискването за минимум 1200 лукса вертикална осветеност е необосновано, защото усилието за монтаж на 600 или 1200, или 2000 е почти еднакво и всеки, който е правил и по-слабо осветление, би могъл да постави и такова, каквото се изисква тук. Това изискване е абсолютно ограничаващо свободната конкуренция. Такова условие, включващо в себе си две други ограничаващи подусловия, стеснява кръга на възможните фирми изпълнители само до такива, изграждали спортна зала в България в последните 5-7 години, защото LED технологията е по-разпространена при нас горе-долу оттогава. Затова е най-добре общината да измени условията на поръчката спешно.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?