За избори ли се готвим, та пак строим "Модър - Царевец"

За нула време Общината анонсира като сигурна работа проекти за 50 млн., за които няма икономически анализ и финансиране

Предизборен трик - така председателят на общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева нарече предложението на администрацията за финансиране на подлез „Модър - Царевец“, стадион „Пловдив“, басейн „Младост“ и Дондуковата градина.

„Групата на „Съюз за Пловдив“ подкрепи предложението на сесията, защото това са важни проекти, които отдавна трябваше да са готови. Но силно се съмняваме, че те ще бъдат изпълнени. Тези проекти се въртят от 10-15 години, чуваме само обещания - особено щедро преди местните избори, но реални действия няма. Сегашната администрация имаше цели седем години“, коментира Каназирева.

По време на сесията зам.-председателят на Общинския съвет от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков нарече всичко това „предизборни дъвки“.  

„Как е възможно с такъв нов ентусиазъм да бъдат представяни проекти, за които се говори от 15 години? За мен е неясно за какви нови управленски хоризонти може да се говори. Това дори не може да бъде старт на предизборна кампания, защото това са архаични проекти и предизборни дъвки“, коментира Парасков.  

Според „Съюз за Пловдив“ общината на този етап няма готовност да реализира обектите за три години, както обещава.

„Предложеното разпределение на бюджетните разходи за този период граничи с утопия. За нито един от проектите няма икономически анализ, нито е осигурено финансиране, а парите са над 50 млн. лв.“, припомнят от „Съюз за Пловдив“.

Подлез „Модър - Царевец“ щеше да бъде завършен досега, ако администрацията   имаше желание и беше определила това важно съоръжение за свой приоритет.  Проектът за директната пътна връзка между районите „Южен“ и „Западен“ е изготвен още преди девет години. Тогава, а не преди три години, трябваше да започнат процедурите за отчуждаване на имотите, които попадат в новата улична регулация, но в Общината са оставили проекта да събира прах.   

„Финансирането на тези проекти можеше вече да бъде осигурено от 30-милионния заем, както настоявахме съветниците от „Съюз за Пловдив“. Но управляващите предпочетоха да похарчат взетите назаем пари за асфалт. Истината е, че днес в Пловдив нямаме нито една нова пътна артерия“, припомни Каназирева.  

В резултат на голямото забавяне все още не е приключило отчуждаването на имотите на ул. „Модър“. Подобен пример виждаме на бул. „Северен“, чийто строеж беше спрян за дълго, защото в Общината не са провели тази процедура своевременно.  

За изграждането на подлез „Модър - Царевец“ има още един нерешен проблем. Оказва се, че се налага ново проектиране, защото предишният проект не отговаря на новите норми.

И стадион „Пловдив“ повече от четвърт век служи за предизборна дъвка на всички  кметове и кандидат-кметове. Плановото задание за реконструкцията на спортния комплекс е изготвено преди няколко месеца, но и досега не е възложено проектиране.

За плувния 50-метров басейн „Младост“ проектът е направен през миналата година. През август 2017 г. е издадено строително разрешение. Повече от една година в администрацията не са предприели никакви действия. Сетиха се за басейна, когато местните избори започнаха да чукат на вратата.  

Проектът за реконструкцията на Дондуковата градина беше изготвен преди десет години и предоставен на Община Пловдив като дарение. Според първоначалните обещания на управляващите паркът щеше да се обнови с парите по оперативна програма „Регионално развитие“ заедно с Цар-Симеоновата градина. Но средствата се пренасочиха за друг обект, а за Дондуковата градина беше възложено ново проектиране, този път срещу заплащане.  

„Всичко това показва отново, че в управлението на Пловдив няма планиране“,  коментира Дани Каназирева.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?