Подай сигнал

За 90-и път: Бялото братство посреща Слънчевата Нова година

Магията паневритмия събира последователи на Петър Дънов от цял свят на Рила

България

от Хенриета Георгиева 1908 прегледа 0

Слънчевата Нова година посрещат на 19 август за 90-и път последователите на Учителя Петър Дънов. И тази година те се събират в най-магичното място на Рила. Вълшебният циркус на Седемте езера е смятан от Учителя, един от най-уважаваните философи езотерици, за гръбнак на Балканите и енергиен център на света.

Ритуалът паневритмия е кулминация на Лятната духовна академия, която по традиция събира у нас дъновисти от цял свят.

На разсъмване на 19 август хората от Бялото братство посрещат слънцето на Молитвения връх, където се вдъхновяват за най-красивата част на ритуала - Голямата паневритмия край петото езеро Махабур, по-известно като Бъбрека, на 2282 м надморска височина.

И тази година 35-40 пловдивчани, сред които много млади хора, ще танцуват в бели дрехи в магическите кръгове заедно с последователи на Учителя от САЩ, Канада, Аржентина, Германия, Русия, Англия, Швейцария, Италия, Израел.

Около 1100 души ще оформят внушителните пет кръга. "Светъл ден!" си казват хората в бели одежди с озарени от щастие лица, преди да се понесат в танц. Плавни движения, красива музика, изпълнена на цигулки и китари, на фона на величави върхове - трудно може да си представим по-внушителна гледка. Сякаш ангели танцуват край езерото. Братството, добротата, грижата за другия е начин и смисъл на живот, учение, етика за тези хора. Във века на технологиите и диктата на меркантилността звучи невероятно да изповядваш живот в хармония с космическите закони. Това прави спектакъла на 7-те езера незабравимо духовно преживяване, пречистване от тегобите на битието, възвисяване.

Кара ни да вярваме във фантастичната теза на езотерици, че равният терен край Бъбрека е космодрум, на който кацат висши същества от други светове.

Д-р Светла Балтова, холистик: Танцът на Рила лекува от стреса

Пловдивчанката д-р Светла Балтова е кардиолог и ревматолог с дългогодишен стаж. Занимава се от години с холистична медицина. Преподавател по паневритмия и астрология, заместник-председател на пловдивския клон на Бялото братство. Автор на книги, съставител на книги по беседи и лекции на Учителя Петър Дънов.

- Каква е силата, която събира толкова хора от цял свят всяка година на 19 август в сърцето на величествената Рила?

- Районът на 7-те езера е едно от най-силно енергийните места - не само в България, но и в света. Това привлича тук хора от цял свят, с всяка година идват все повече. Особено в дните около 19 август, когато според Учителя Петър Дънов идва особена енергия от слънцето - не само светлина и топлина, но и духовна енергия.

И в момента е препълнено с хора. Чужденците са много, от цяла Европа - от Франция, Германия, Италия, Швейцария, както и от САЩ, от Канада, от Аржентина. Група от Израел дойде специално за да се запознае с учението на Петър Дънов и паневритмията.

- Как зарежда паневритмията и престоят в най-красивата ни планина?

- Физически престоят във високата планина е доста голямо предизвикателство, изпитание за тялото. Постоянно се налага да се качваш или да слизаш по скали, но изпитанията правят тялото издръжливо.

Танцът сред върхове и езера с кристално чисти води зарежда с енергия, създава радост.

Музиката и плавните движения на паневритмията удовлетворяват нуждата на човешката душа от красота.

Танцът в кръг с група хора е изключително важен за съвременния човек, който живее в страх и изолация. Така че паневритмията действа и като противоотрова на страха и стреса, които царуват - и в България, и в света.

- Колко хора по света практикуват паневритмия?

- Много, но липсва точна статистика. В Италия и Франция интересът е най-голям. В САЩ открай време активно работят групи. Има български преподаватели, които или отиват специално за лекции, или живеят постоянно там.

- Кои са съветите на Учителя, които могат да ни помогнат да се справим с трудностите на битието днес?

- Учителя казва, че всеки ден човек трябва да направи поне едно най-малко добро на някого, без този човек да знае. Доброто, грижата за другите, състраданието са изключително актуални съвети, особено сега, когато виждаме толкова нещастия и бедствия по света.

- Търсят ли млади хора опора в идеите на Учителя?

- Да, има много млади хора в Бялото братство. Тази година има много голям наплив на младежи в лагера на Рила. Пловдивската младежка група е много активно, помагат в организацията и живота в лагера, в кухнята. Отличават се от групите на другите градове със сплотеност и ентусиазъм.

- Възражда ли се духовното у нас?

- Човечеството изпитва силен духовен глад. Българинът започва да разбира, че всички здравословни проблеми, които имаме, започват от душата. За съжаление умът на съвременния човек е прекалено зает с ежедневни грижи.

За да ги преодолее по-лесно, му е нужна стабилна опора, каквато са законите на духа. Можем да намерим такава опора и в 10-те божи заповеди, в словото на Учителя. Много хора откриват тези опори, но едва след преживяно нещастие, болести. Би било много хубаво да променят гледната си точка, преди да им се случи нещо разтърсващо. Да осъзнаят, че са духовни същества, че задължителна част от живота на земята са уроците за добро и самоусъвършенстване.

- Занимавате се и с цветотерапия - кой е най-лечебният цвят?

- Използвам книгата, съставена от Учителя - „Заветът на цветните лъчи на светлината”. Според Учителя всеки ден от седмицата има съответна вибрация и цвят. Например в понеделник, 19 август, когато ще се играе паневритмията, е ден на зеления лъч, лъчът на душата. А бялото, в което са облечени участниците в паневритмията, е цвят на чистотата, символ на стремежа към пречистване.

Айнщайн и Бил Гейтс почитат Учителя, цар Борис III го търсел за съвети

Основателят на Бялото братство Петър Дънов е една от най-харизматичните и влиятелни личности в новата българска история. В кампанията на БНТ "Великите българи" бе поставен на второ място след Апостола Левски, преди хан Аспарух, Симеон Велики и Христо Ботев. Завършва Бостънския университет. Създава философско учение, което учи на любов, справедливост, здравословен живот. Наричат го Учителя, Беинса Дуно, Миров учител на санскрит.

През 1929 г. открива школата на Седемте езера на Рила. Създава паневритмията, цикъл от упражнения, изпълнявани в музикален съпровод. За съвет го търсел дори цар Борис Трети. Смятан за най-четения, превеждан и издаван български автор. Сред почитателите му са гениалният физик Алберт Айнщайн, папа Йоан XXIII, попкралицата Мадона.