За 180 дни ремонтират гимназията по хранителни технологии

Точно 180 дни има строителите, за да ремонтират Професионалната гимназия за хранителни технологии и техника с безвъзмездно отпуснатата сума от 1 399 986 лв. Средствата са по  оперативна програма „Региони в растеж”, а днес бе направена символична първа копка.

С парите ще бъдат направени ремонти, които да осъвременят сградата, включително и по отношение на енергийната ефективност. Ще се направи достъпна среда за деца с увреждания и ще бъдат оборудвани лаборатории и работилници, обясни директорката Людмила Ганчева.

 В новия си вид школото с 620 ученици ще посрещне 70-годишнината от основаването си.

Реалните ремонтни работи по проекта „Модернизация на инфраструктурата и подобряване на качеството на образователната среда в ПГХТТ” стартираха с водосвет  и камбанен звън на запис във фоайето на училището в присъствието на учениците.

Има нужда да се обновят стаите и сградата да се санира, обясни Даниела Витанова от 10. В клас, която учи екология. Надява се и на нови пердета, сегашните висят от корнизите. Най-много разчита обаче да се снабди школото с нова техника, за да получи качествена подготовка.

Сега в лабораториите апаратурата е остаряла, подкрепиха я  и съучениците  й Благовест Борисов, Мария Петрова, Габриела Дачева и Георги Биков. Възпитаници на школото изразиха надежда в проекта да е предвидено и оправяне на оградата – от едната страна вече я няма, а точно там дворът граничи с Арман махала и се случва да нахълтват домашни животни.

На 25 ноември ще дойда пак да видя какво е свършено и да си пожелаем успешна учебна година, предупреди кметът Иван Тотев.  Тогава е крайният срок да приключи 2-годишният проект.

Директорката пък побърза да разсее надеждите за свободни часове заради предстоящите ремонти. После Иван Тотев и началникът на дирекция „Стратегическо планиране” в МРРБ Юлиян Моллов грабнаха лопатите за символичната първа копка.

Преди това внимателно прескочиха цветната леха, за да не пострадат лалетата.Отстрани Христина Филипова и Стела Недева от школския клуб „Журналист” чакаха края на официалната част, за да вземат първото си интервю от кмета.

Ремонтите ще подобрят условията за учене в конкуренцията, в която се намират професионалните гимназии, коментира Тотев. Той подчерта, че училищата в 21. век трябва да търсят вариант за ниски разходи и по-висока енергийна ефективност.

Градоначалникът обясни още, че професионалните училища са приоритет за общината. И вмeтна, че и в двете гимназии, които минаха на подчинение на общината – ПГХТТ и Дървото, предстоят ремонти. Другата добра вест е, че и в двете има дуални паралелки, които общината също подкрепя и опитва да разширява модела на учене чрез работа.

Иван Тотев обеща тази година да започне работа и по Голямоконарско шосе, по което се стига до гимназията. На път за първата копка видял, че няма и осветление. Той се ангажира да се погрижи и за подстъпите към училището. /Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?