За 10-а година: Учениците от Смолянско са отличници

С най-висок успех на държавния зрелостен изпит по биология е СУ "Христо Ботев" в Баните, което има среден успех от 5,82

Десета година смолянските ученици са в челните класации по знания. Това обявиха на брифинг областният управител на Смолян Недялко Славов и шефката на РУО Мария Семерджиева.

„Очевидно образованието в Смолянска област е на най-високото и най-доброто ниво в страната, но нашите усилия са насочени към това да го направим още по-добро и още по-адекватно на времето, в което живеем", заяви Славов.

Той обяви, че в тази връзка от октомври т.г. 100 деца от четири училища - ПГТТ, ПМГ, СУ „Св. св. Кирил и Методий" в Смолян и училище „Васил Левски" в Златоград, ще преминат обучение по информационни технологии в Училищна Телерик Академия. Дуално обучение, което се отчита с позитивен резултат, има в ПГТТ съвместно с ЕВН в Смолян и основното училище в Чепеларе съвместно с „Амер Спортс". Областта е в преговори с фондация „Джуниър Ачийвмънт" за провеждане на обучения по предприемачество в начален и среден курс.

„Подчертано следваме патриотичното възпитание на нашите ученици. Имаме какво да подобряваме като връзка между средните и висшите училища в областта, тъй като виждам смисъл в надграждането на тези добри резултати от основното и средното образование", каза Славов.

„Имаме право да се гордеем с постигнатите резултати. Те са изключителни постижения на учениците и учителите, но и на добрите взаимоотношения с родителите", отбеляза Семерджиева.

Шефката на РУО подчерта, че областта е отличник за десета година по национално външно оценяване за учениците в IV и VII клас и на държавните зрелостни изпити. И подчерта, че изпитите се провеждат под пълно видеонаблюдение, като от РУО местят и квесторите в други училища и населени места, за да се предотврати всякакъв опит за преписване.

С най-висок успех на държавния зрелостен изпит по биология в региона е СУ "Христо Ботев" в Баните, което има среден успех от 5,82 на общо тримата явили се зрелостници. Следва резултатът на СУ "Христо Ботев" в с. Чепинци, където се явиха 22-ма дванадесетокласници, а средният успех от матурата е 5.70, на трето място е СУ "Антим Първи" в Златоград със среден успех от матурата на 7 зрелостници от 5.39.

На първо място от матурата по английски език в региона е СУ "Антим Първи" в Златоград със среден успех от 5.32. По български език и литература първенец в региона е Езиковата гимназия в Смолян с 4.96 среден успех. 

Малко над 600 първолаци ще прекрачат прага на школата в 10-те общини в Смолянска област, ако всички шестгодишни от областта бъдат записани на училище в региона. Едва 656 са децата на 6 години, които предстои да започнат училище, стана ясно от данните на РУО - Смолян.

Най-много са в община Смолян - 268. В община Неделино са едва 17, в община Чепеларе - 36, в община Мадан - 62, а в съседната община Рудозем - 72. В община Златоград шестгодишните са 61, в община Доспат - 69. Малчуганите за първи клас в община Девин са 44, а в общините Борино и Баните са съответно едва 14 и 13. За сравнение - през 2013 г. първокласниците в областта са били 1064. Обезлюдяването заради гурбетите стопява броя им прогресивно последните години. 

"Традиционно около 100 ученици напускат областта след VII клас, обикновено това става, когато заедно с родителите напускат страната", отбеляза шефката на РУО - Смолян Мария Семерджиева. Тя заяви, че въпреки намаляващия брой ученици в региона няма да се закриват училища. Няма недостиг на този етап от педагогически кадри в региона, но очакваме скоро да има недостиг на учители по изобразително изкуство, по музика и по езици, каза още Семерджиева. 


 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Хммм

Хммм

11.07.2019 | 20:56

На прехвалени ябалки...

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?