Юрист на Кадастъра ползва неправомерно 3 декара чужд имот

Фирми, свързани с Румен Исов, 15 години въртят бизнес, без да платят и стотинка в някогашния общински терен до хотел „Санкт Петербург“, който вече е частен

Около сделките с общинска собственост в Пловдив от години мирише на корупция. Апетитни общински терени често попадат по ръба на закона у лица или фирми, близки до управници от различен калибър. Хазната се ощетява както при продажби на занижени цени, така и при договорите за концесии или отдаванията под наем на имущество, собственост на Общината. "Марица" влезе по следите на поредния случай, в който частник години наред печели на гърба на данъкоплатците, без нито една институция да реагира адекватно. Той води началото си от 2001 година, а абсурдът продължава и до днес, макар през това време в кабинетите на властта да са се сменили няколко екипа администратори.

 

През 2001 година тогавашният кмет на район "Северен" Даниела Желязкова сключва договор за наем за търговски обект на улица „Сърнена гора“ 1 със застроена площ от 178 кв. метра. Срокът на контракта е за 10 години, а наемател ЕТ "Т и Д - Дарина Георгиева". Заедно с търговския обект обаче Дарина Георгиева получава и възможността да ползва два прилежащи терена, отредени за спортни дейности - футболно игрище от 0,97 дка и два тенис корта с площ 1,86 дка, след като ги ремонтира за своя сметка. В момента на подписване на договора в сградата има спортна зала с фитнес част, солариум, сауна и компютърна зала. Наемът за всичко това е 500 лева на месец, фиксиран за целия срок на договора. Проверка на "Марица" показва, че по онова време Дарина Георгиева е съпруга на известния пловдивски адвокат Румен Исов, станал известен по-късно като "щатния юрист на Кадастъра".  


Две сделки с един имот?


До средата на 2006 г. всичко по договора за наем е нормално. През 2005 даже е подписан анекс, с който кметството в "Северен" се съгласява, че наемателят е изпълнил заложените в договора подобрения и дава зелена светлина фирмата да ползва спортните площадки. Ситуацията обаче се променя, когато с решение на Общинския съвет в Пловдив от 15 юни същата година се създава смесеното публично-частно акционерно дружество „Пълдин туринвест", в което страна е и община Пловдив. Местната администрация влиза в новосъздаденото обединение с няколко общински имота, използвани като апортна вноска. Един от тях е и този на ул. „Полк. Сава Муткуров" и ул. „Полк. Дрангов" зад хотел „Санкт Петербург" с площ от 19 дка. В неговите граници попадат и близо 2,8 дка спортни площадки, част от дългосрочния договор, подписан от администрацията на район "Северен" с ЕТ „Т и Д - Дарина Георгиева“. Първоначално новите собственици на имота не реагират на ситуацията и проявяват търпимост към наемателя, макар той през цялото време да не брои и стотинка наем за двете спортни площадки.  


В началото на 2007 година Община Пловдив вече няма контрол върху „Пълдин туринвест", а мажоритарният пакет акции вече е притежание на дружества, свързани с бизнесмена Георги Гергов. Той обаче също няма планове за терена и оставя наемателите на общината да продължат дейността си безвъзмездно. 

 

Смяната на фирмите

Междувременно Дарина Георгиева се разделя с Румен Исов. Очевидно бизнесът, развиван в парка до хотел "Санкт Петербург", е бил в интереса на Исов, защото в началото на 2005 година Георгиева напуска обекта. В същото време майката на адвоката регистрира „Евроспорт Ин“ ЕООД с адрес на управление именно улица „Сърнена гора“ 1. Броени дни по-късно новата фирма поема остатъка от договора за наем на търговския обект и започва да го стопанисва. В края на март 2005-а Дарина Георгиева прекратява регистрацията си като едноличен търговец.

През май 2012 година пък „Евроспорт Ин“ сменя своя собственик. Майката на Румен Исов продава срещу 5000 лв. всички свои дялове в дружеството на новата си снаха -Надка Исова. По това време срокът на договора за наем на търговския обект и спортните площадки е изтекъл. 

 

Съдебни игри

Исов обаче явно не иска да напусне обекта, част от който ползва безвъзмездно, и започва да разиграва администрацията в съда. През януари 2012 г. общинска инспекция констатира, че имотът се държи без основание след изтичането на договора за наем. От район „Северен“ започват процедура по събиране на оферти за повторно отдаване. Явява се обаче само една фирма - тази на Надка Исова. Поради неизвестни причини районната администрация прекратява конкурсната процедура. Въпреки това през цялото време „Евроспорт Ин“ продължава да ползва както общинската сграда, така и спортните площадки, които отдавна са частна собственост.

През август 2013 година районният съд в Пловдив гледа дело, заведено от „Евроспорт Ин“ срещу конкурсната процедура по отдаване под наем на общинска собственост. Само два дни по-рано обаче местната администрация издава заповед, входирана на 28 август 2013, с която кметът на Пловдив нарежда да се изземе общинският имот на улица „Сърнена гора“, който се ползва неправомерно към момента. Адвокат на фирмата е самият Румен Исов. Районният съд под тепетата обаче прекратява производството по жалбата с мотив, че не може граждански съд да се произнася по редовността на конкурсната процедура за отдаване под наем. В съдебното решение се посочва, че подобен казус е от компетенцията на Административния съд.


След още две години съдебни саги между общината и „Евроспорт Ин“ става ясно, че след изтичане на 10-годишния договор дружеството със съгласието на район „Северен е продължило да ползва имота срещу заплащане на обезщетение за ползване под формата на наем. Съдът обаче категорично казва, че подобна сделка е нищожна, защото срокът за отдаване под наем на имоти частна и публична общинска собственост не може да бъде по-дълъг от 10 години, колкото е и договорът от 2001 година. Делото в Административния съд приключва през юни 2015 година, като жалбата на Надка Исова е отхвърлена, а дружеството „Евроспорт Ин“ е осъдено да плати 900 лева съдебни разноски по делото на Община Пловдив. Румен и Надка Исови не обжалват решението, като няма информация дали те са изпълнили указанията да освободят общинския имот, но според източници на „Марица“ това никога не се е случило.

 


Развръзката с предизвестен край


През септември 2017 година кметът на район „Северен“ Ральо Ралев предлага отдаване под наем на имота на улица „Сърнена гора“ 1 за срок от 5 години. Конкурсът се печели от „Евроспорт Ин“. Договорът между районния кмет и Надка Исова е подписан на 30 април 2018 година - близо 6 месеца след като фирмата е избрана за наемател. Новата месечна наемна цена е 8,88 лв. за кв. метър, или общо 1580 лева. Дружеството се задължава да направи две инвестиции в рамките на 12 месеца от подписването на договора на обща стойност от 30 хиляди лева. Едната (за 20 хиляди лева) е за пълно саниране и реновиране на сградата, а другата - за поставянето на до три броя соларни панела. Срокът за извършването на тези подобрения е бил 30 април 2019 година. Към днешна дата обаче не се вижда да е направено нито едно от въпросните подобрения, за които дружеството се е задължило. И това обаче явно не е проблем за администрацията в района. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?