Подай сигнал

Юрий Борисов: Не може руски медии да ни наричат предатели!

Интервю

от Хенриета Георгиева 2088 прегледа 0

Юрий Борисов: Не може руски медии да ни наричат предатели!

Юрий Борисов е философ, писател, депутат в три парламента. Главен редактор на българското издание на „Монд дипломатик“. Секретар и ръководител на аналитичния център на Национално движение „Русофили”. Изразеното е негова лична позиция.

- Какъв е правилният прочит на острото изявление на руския патриарх?

- Нямам еднозначна оценка. Разбирам патриарха, разбирам руснаците, но не приемам начина, по който го направиха. Изявлението на патриарх Кирил е естествена реакция на десетилетната налагана русофобия в България. Има доста случаи, в които ние много недипломатично сме пренебрегвали Русия. Включително на 3 март не е споменавана Русия и нейната роля и значение за българското освобождение - това ставаше в продължение на 5 години при бившия президент. Така че висшите представители на Русия имат основание да реагират срещу една русофобия, която се е превърнала в държавна политика в България.

Но не мога да приема начина, по който беше формулиран упрекът срещу нашия президент Румен Радев. На него му вмениха думи, които той не е казал. Патриарх Кирил говори за Полския Сейм, за Литовския Сейм, които не са обявявали война на Турция. Но когато ние изброяваме в своята благодарност народности, етноси - поляци, сърби, румънци и т.н., не говорим за държави и за държавна политика. Така че тук има подмяна на тезите. От тази гледна точка смятам, че патриарх Кирил не е прав. Просто президентът Радев си отнесе шамари, които не заслужава.

Нямаме основание да благодарим за освобождението си на други държави освен на Русия. Но имаме право да изброяваме с благодарност представители на всички етноси, участвали в Руско-турската война и оставили костите си тук.

- Нашият скок от руска към западна орбита ли изнервя Москва?

- Скандалът беше раздухан до невероятни размери от русофобските медии в България и българофобските в Русия. Скандалът обаче не е измислен от медиите.

В руски предавания се създава направо истерия спрямо България. Токшоуто по държавната тв Россия 1 на журналист Владимир Соловьов бе посветено на темата "Защо България забрави "руската кръв". Това също не им прави чест. Няма друга държава, която толкова внимателно и грижовно се отнася към руски паметници. И да организират истерия срещу България и да ни наричат предатели - това просто не прави чест на руските медии и на тези среди, които се опитват да извлекат дивиденти от такава позиция.

- Какво е достойното поведение в подобни случаи?

- Просто ще отстояваме своето достойнство, своята историческа истина. Без нито да обиждаме, нито да се правим на слуги.

- Как днешна Русия приема българите?

- Българофобските настроения са широко разпространени в Русия. Набива им се в главата, че България два пъти е предавала Русия. Но трябва да сме наясно, че руснаците не се интересуват много от нас. На фокуса на руското внимание на Балканите са по-скоро сърбите, гърците.

Ние преувеличаваме нашето значение - не сме значими за тях. За съжаление, защото можем да получим много в едни нормални, пълноценни взаимоотношения с Русия. Но тях ги няма. А и ние имаме вина за това.

В голяма степен т.нар. ни разпъване между Изтока и Запада е всъщност между тенденции, които са изкуствено формирани и обслужват интереси, които не са наши. Какво пречи да има добро сътрудничество между Русия и Европа?

- Не можеше ли просто патриархът да си спести острата реакция?

- Имам усещане, че това не е импровизация. Мисля, че патриарх Кирил е имал намерение да каже нещо такова и е чакал конкретния повод. Жалко, че медиите пропуснаха велико изречение на патриарха: Ако не беше българското православие, нямаше да има руско православие! Това признание, най-важното от неговата визита, остана недооценено, неразбрано, незабелязано. /Марица.бг

Коментари