Подай сигнал

Взривоопасно: хвърлят газови бутилки на боклука

Кметът на Сърница заплаши да глобява виновните, преди да е пострадал човек

Регион

от Елина Петкова 399 прегледа 0

Взривоопасно: хвърлят газови бутилки на боклука

Ползвани газови бутилки, в които все още е имало останали количества пропан-бутан - на тази опасна находка се натъкнали служители по чистотата в община Сърница, алармира кметът Неби Бозов. При това става дума за повече от една бутилка и при начина на третиране на битовите отпадъци е цяло чудо, че никой не е пострадал.

„Това деяние представлява изключително сериозно нарушение на правилата за безопасна експлоатация на уредите за природен газ и нормите за пожарна безопасност, коментира Бозов. То застрашава в изключително висока степен живота и здравето както на гражданите, така и на служителите, отговарящи за събирането и извозването на битовите отпадъци и преработката им на регионалните депа.“

От общината в родопския град излязоха със специално обръщение към битовите потребители и към фирмите да бъдат по-предпазливи с излишните си газови бутилки. В текста се припомня, че специална наредба указва какво се прави с тях -ненужните вече бутилки и батерии от тях се връщат в пълначните станции на доставчика на продукта. Там остатъчният газ се източва при спазване на мерки за безопасност от обучени за това служители.

Изхвърлянето на тези бутилки, както и на автомобилни газови уредби на сметта обаче е абсолютно забранено, припомнят от общинската администрация. Не е позволено и потребителите сами да си ги закарат до депата за отпадъци. Уредите, работещи със сгъстен газ, са в категорията на опасните отпадъци, а към тях законодателят неслучайно е предвидил по-предпазливо отношение.

При следващи нарушения на тези разпоредби от кметството се канят да сигнализират инспекция „Технически надзор“, пожарната и полицията, да изискат проверка и издирване на виновниците, на които ще бъдат съставени актове и наказателни постановления. Санкции за това са предвидени както в законодателството, така и в местни нормативни документи.

Коментари